Här mitt i centrala Umeå hade den misstänkte Hagamannen tillgång till en lokal. Enligt vänner sågs han på platsen strax efter det sista överfallet.
Här mitt i centrala Umeå hade den misstänkte Hagamannen tillgång till en lokal. Enligt vänner sågs han på platsen strax efter det sista överfallet.

Han hade en hemlig lokal

Publicerad
Uppdaterad
UMEÅ. I flera år hade misstänkte Niklas Lindgren, 33,
tillgång till en hemlig lokal - i området runt Tegsbron där Hagamannen våldtog och misshandlade en kvinna.
Bara ett fåtal av hans närmaste vänner känner till hans tillhåll.
- Han har vistats där en hel del, säger en bekant.
Niklas Lindgren sitter sedan drygt en vecka häktad misstänkt för att vara den fruktade Hagamannen. Expressen kan i dag avslöja helt nya uppgifter kring den misstänkte 33-åringen. Det handlar om en hittills okänd lokal, som Niklas Lindgren kunnat disponera under lång tid. Den ligger långt från hans arbetsplats Motorcentralen i Haga och hans bostad.

Stympade kvinna

Lokalen ligger i samma område som Tegsbron i Umeå. Där överföll, våldtog och stympade Hagamannen en 51-årig kvinna natten mot 10 december förra året. Bara ett fåtal av hans närmaste vänner känner till att Niklas Lindgren ofta höll till i lokalen på sin fritid. - Tidvis hade Niklas nyckel och kunde komma och gå som han ville till och från lokalen, säger en bekant. Några dagar efter attacken träffade en kollega honom i närheten av platsen. - Men jag märkte inget konstigt med honom. Han var precis som vanligt. Och jag reagerade inte över några sår på händer eller i ansiktet.

Svarade inte i mobilen

När den misstänkte Hagamannen greps 29 mars förstod vännen direkt att det var Niklas Lindgren. - Eftersom han är så liten och hade så små fötter. Så när jag hörde om gripandet ringde jag honom direkt på mobilen där han alltid svarar. Den här gången var den avslagen. Då förstod jag: min vän är Hagamannen.

Polisen får nya spår

Samtidigt medger vännen: - Jag har känt vibbar i flera år. Han var lik fantombilden, framför allt i verkligheten. Men ändå vill man inte tro det om sin vän. Jag har upplevt honom som världens snällaste. Vännen känner sig sviken. - Han måste vara iskall. Polisen söker fortfarande efter spår utöver DNA-proven som kan binda Niklas Lindgren vid de aktuella brotten. Bland annat känner utredarna till att Hagamannen stulit tillhörigheter från minst tre av offren. De söker intensivt efter fler bevis att Niklas Lindgren utfört överfallen och rånen. I lokalen kan polisen säkra ytterligare spår som för utredningen vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag