Foto: Marius Arnesen
 Foto: Marius Arnesen

Han fotade mördaren: Overkligt att jag faktiskt var så nära

Publicerad
Uppdaterad
En fotograf som kom till Utöya med helikopter tros ha filmat Anders Behring Breivik, 32, när han står på stranden.
Runt om Breivik ligger kroppar.
- Det var först i dag som jag förstod vad jag egentligen hade filmat, säger Marius Arnesen till Dagbladet.no.
NRK-fotografen Marius Arnesen var på väg mot regeringskvarteret i Oslo i en helikopter när han fick order om att vända och åka mot Utöya, skriver Dagbladet.no.
På fotografens video ses hur en man går på stranden på Utöya, iklädd en polisuniform. Runt honom ligger människor. Fotografen Marius Arnesen som tog bilden.
– Det var först i dag som jag förstod vad jag egentligen hade filmat. De ringde mig från NRK och berättade att de hade gått igenom bandet, säger Marius Arnesen till Dagbladet.no.

"Ser inga människor"

När Arnesen flygs in mot ön är den öde.
– De första 30 sekunderna när vi flyger över ön ser jag inga människor, säger han och fortsätter:
– Tältlägret var övergivet. Men så lyfter jag blicken och ser en massa människor som simmar i vattnet, och på klipporna står fler i bara underkläderna. Vi ser också några som försöker gömma sig, säger Arnesen till Dagbladet.no.

Ser insatsstyrkan gå i land

Fotografen har svårt att förstå det han egentligen sett.
– Det är nästan overkligt att jag faktiskt var så nära utan att egentligen förstå det.
Klockan 18.39 flyger helikoptern bort från ön, då bränslet börjar ta slut.
– När vi vänder ser vi att insatsstyrkan rycker in.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag