Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han försvarar kravet: Givetvis intressant

Sverigedemokraterna vill utreda hur många riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap.

Thoralf Alfsson, SD, som skrivit en motion om saken försvarar sig i sin blogg:

"Det är givetvis intressant att veta hur stor andel som har ett annat medborgarskap. Är det 2, 10 eller 25 ledamöter?"

Expressen avslöjar i dag att Sverigedemokraterna begärt att Riksdagens utredningstjänst, RUT, kartlägger "vilka ledamöter som har dubbelt medborgarskap". Men RUT sa nej till förfrågan med skälet att det är för resurskrävande och kan bryta mot personuppgiftslagen att upprätta sådana listor.

Partiets pressansvarige Martin Kinnunen vet inte vem som begärt undersökningen.

– Det är rimligt att tro att det är kopplat till motionen som handlar om samma sak. Det är väl förmodligen så att man har intresserat sig för det här med dubbelt medborgarskap och hur vanligt det är, säger han.

Vill höja medborgarskapets status

Sverigedemokraterna tycker att det bara ska vara tillåtet med ett medborgarskap. På frågan varför det är ett problem med flera svarar Kinnunen:

– Det handlar om lojaliteter och vilket ansvar man kräver av olika människor. Väldigt många länder i världen accepterar inte dubbla medborgarskap överhuvudtaget. Vi vill höja medborgarskapets status. Från att bara vara en pappersbit så ska det verkligen betyda något. Det är också ett verktyg att minska segrationen och utanförskap.

De övriga riksdagspartierna går till angrepp mot förslaget. Morgan Johansson, S, ordförande för justitieutskottet, kallar det för ett "rent fascistiskt tänkande".

– I så fall har ju Sverige varit ett fascistiskt land i större delen av historien för det har ju varit förbjudet här med. Det är en märklig utgångspunkt från Morgan Johanssons sida, man han kanske tycker att Socialdemokraterna också var ett fascistiskt parti, säger Martin Kinnunen.

"En aha-upplevelse"

När Expressen.se når Thoralf Alfsson hänvisar han till motionen och meddelar att han inte har några ytterligare kommentarer. Men på sin blogg försvarar han motionen:

" Jag tycker personligen att frågan om vi har personer med dubbla eller kanske tredubbla medborgarskap i riksdagen är relevant. Om svaret är ja på frågan är det givetvis intressant att veta hur stor andel som har ett annat medborgarskap. Är det 2, 10 eller 25 ledamöter?"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.