Den 28-årige studenten uppmanar fler personer att skicka in skämt som kränker Bobby. Trots att många har blivit upprörda vill han inte stänga hemsidan.
Den 28-årige studenten uppmanar fler personer att skicka in skämt som kränker Bobby. Trots att många har blivit upprörda vill han inte stänga hemsidan.

Han förnedrar Bobby på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Bobby blev bara 10 år. Den sista månaden i livet misstänks han ha torterats till döds av sin mamma och styvfar.
Det tycker den 28-årige studenten är humor.
- Jag har samlat alla skämt om Bobby på min hemsida. Jag tycker de är roliga, säger han.
10-åriga Bobby hittades sänkt i en vak i februari. Hans mamma har erkänt grova tortyrliknande övergrepp som ledde fram till hans död. Bland annat tvingades Bobby ligga naken i snön under en längre tid. Samtidigt som tusentals människor engagerat sig i Bobbys öde uppmanar en 28-årig student folk att skicka in "skämt" om Bobby. Grova och rasistiska På hans hemsida "Bobby - isvakens bästa vän" finns 62 rasistiska och förnedrande "skämt" om Bobby. De flesta av dem är oerhört grova, så stötande att det inte är möjligt att återge något av dem.

"Skapade av omogna"

- Skämten är skapade av omogna personer som inte kan hantera den djupa olust och förtvivlan som fallet med Bobby väcker, säger Gunnar Sandelin, presschef på Bris. Expressen har kontaktats av flera upprörda läsare, men 28-åringen har inga planer på att stänga hemsidan.

Roligt med handikapp

För Expressen går han igenom samtliga skämt och förklarar vad som gör dem roliga. - Om det varit en helsvensk kille utan handikapp hade det inte varit roligt, säger han. Han tycker att skämten är påhittiga och fyndiga. Av de 62 skämten kan han bara tänka sig att plocka bort två - men inte för att de är smaklösa, utan för att de är "mindre roliga än de andra". Tycker du att det är konstigt att folk reagerar? - Bobby tar ju inte illa vid sig. Det är antagligen hans familj eller släktingar. Nu är det fler som tar illa vid sig. Är det fortfarande roligt då? - Ja, annars skulle jag inte lägga ut sidan, säger 28-åringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag