Föddes under revolutionen. Foto: Kassem Hamadé
Föddes under revolutionen. Foto: Kassem Hamadé

Han föddes när pappa stred mot Khadaffi

Publicerad
Uppdaterad
TRIPOLI. Lille Faraj föddes samma dag som Tripoli reste sig mot Khadaffis regim.
Sjuksköterskan måste ta sig genom striderna för att komma fram till förlossningen.
- Hon riskerade sitt liv för att rädda mitt och barnets liv, säger mamman Marwa al-Marghali.
Marwa al Marghali, 22, födde sitt första barn förra söndagen, då revolutionen bröt ut i Tripoli. Hon var ensam hemma i stadsdelen al-Sahtee i utkanten av staden. Hennes man Abdulwahab Talha, 30, var med rebellerna vid frontlinjen.
Tusentals rebeller omringade staden och maken hoppades att det skulle gå fort så att han skulle kunna vara intill sin hustru när hon födde deras barn.
- Jag blödde kraftigt och blev så rädd att jag trodde att jag skulle dö, säger Marwa och visar upp sin nyfödda bebis.

Riskerade sitt liv

- Natten till lördagen kände jag värkar. Jag är förstföderska och visste inte riktigt hur det känns när det är dags att föda. Jag la mig på rygg och försökte vila.
- Jag blödde kraftigt och blev så rädd att jag trodde jag skulle dö. Värkarna blev allt värre, berättar hon.
Hon ropade på sin granne som skyndade sig till distriktets sjuksköterska och hämtade henne. Hon konstaterade att Marwa var på väg att föda.
- Det var svårt att hämta sköterskan. Khadaffis män sköt på allt som rörde sig. De hade vägspärrar på alla huvudgator. Min granne tog sig till sjuksköterskans hem via små gator och gränder. Hon riskerade sitt liv för att rädda mitt och mitt barns liv, säger Marwa.

Kunde inte ringa

Under tiden var hennes man Abdulwahab i utkanten av Tripoli tillsammans med tusentals andra rebeller som förberedde en stor offensiv för att befria staden. Hon ville ringa honom, men regimen hade stängt ner mobilnätet.
- Sjuksköterskan kom fram en timme innan barnet kom ut. Hon gjorde sitt bästa för att lugna ner mig. Hon körde med den gamla förlossningstekniken. Jag kan inte berätta detaljer, jag är för blyg för det, säger Marwa och skrattar.

Farlig förlossning

Klockan 10 på morgonen föddes barnet. Marwa hörde hans röst och kände stor lättnad. Utanför huset pågick hårda strider mellan Khadaffis styrkor och rebeller. Hon hade inte tid att bry sig om det som hände utanför. Hon ville bara föda barnet och vila.
- Jag tackade Gud när barnet kom ut. Jag förstod att han levde och att jag skulle klara mig, säger Marwa och smeker sin lilla bebis varsamt.
Ett enda problem kvarstod - sköterskan hade inte med sig utrustning och saknade steriliserad sax eller läkarkniv för att klippa navelsträngen.
- Hon hämtade en kökskniv och skar av den. Det var riktigt farligt och hon varnade för att barnet kunde få infektion och dö, säger Marwa.
Några timmar senare flydde Khaddaffis män från kvarteret. Marwa kördes till närmaste klinik där en läkare fick klippa bort en liten bit av navelsträngen som satt kvar. Nu mår både barn och mamma utmärkt.

"Faraj får det bli"

Marwa och hennes man tvekade mellan två namn på pojken: 17 februari eller Faraj.
- Jag tycker synd om honom om han ska få heta 17 februari. Det är ett ärorikt datum för att vår revolution startade då. Men det är svårt att heta så. Så det får bli Faraj i stället, säger Marwa och får medhåll av sin man.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag