Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han fick vänta i tre timmar på ambulans

Niklas Eriksson blödde kraftigt – trots det dröjde det tre timmar innan ambulans kom.

Han ramlade rätt in i ett vitrinskåp, skar upp örat och blödde kraftigt. Ändå tog det hela tre och en halv timme och åtta påringningar innan ambulansen kom.

– Min kusin fick trycka ett badlakan mot örat för att det sprutade blod, säger Niklas Eriksson.

Fredag den trettonde kan i sanning vara en otursdag för vissa. Niklas Eriksson rasade nämligen förra fredagen in i ett vitrinskåp hemma i Bålsta, efter att ha snubblat på en hundbädd.

– Jag skar upp örat fruktansvärt illa. Det slutade med att jag fick sy 22 stygn, säger han.

Skulle ta taxi

Men det som hände timmarna efter olyckan hade ingenting med otur att göra. Niklas fick vänta i tre och en halv timme tills det äntligen kom en ambulans.

– Först tyckte de att vi skulle ta en taxi, men jag betalar landstingsskatt och har rätt till ambulans. Dessutom fick min kusin trycka ett badlakan mot örat för att det sprutade blod.

Niklas förlorade en hel del blod medan han väntade på transport och svimmade av tidvis.

– Till råga på allt så dundrade polisen in genom dörren efter tre timmar och en kvart ungefär. Då hade man på SOS Alarm tryckt på larmet för att vi var otrevliga. Men det är väl klart att man blir otrevlig efter ett tag.

Väntade i ambulansen

Örat skars upp vid midnatt, ambulansen kom först vid halv fyra på morgonen. Väl där ska personalen ha suttit kvar och väntat i ambulansen.

– Min kusin fick själv släpa ut mig till bilen. Jag bara tänker: händer det här ofta? Det är sinnessjukt att det går till så här. De på SOS Alarm var otrevliga också, sade saker som att ”har inte ni ringt redan? Ni behöver inte ringa hela tiden”. Men hade man kört en ambulans i ilfart från Göteborg så hade den kommit fram ungefär samtidigt som den ambulans som till sist var framme.

"Utreder gärna"

Niklas Eriksson fördes till lasarettet i Enköping där han syddes med 22 stygn.

– Jag tappade en jäkla massa blod. När vi tog sjuktaxi hem efteråt sade föraren att han aldrig hade tagit med mig i bilen eftersom jag blödde så mycket. Det här får inte hända någon annan för nästa gång kanske det är någon som skär sig i halsen.

Ronald Krantz jobbar på SOS Alarms pressjour:

– Tre och en halv timme låter väldigt långt. Men det kan bero på flera anledningar; antingen att man missförstår adressen eller att det är ett hårt tryck på ambulansflottan. Vi utreder gärna det här men då behöver vi komma i kontakt med den drabbade.

På SOS Alarm har man tre olika prioriteringsnivåer. Att Niklas Eriksson inte hamnade på prioritering ett står klart. Särskilt med tanke på att han föreslogs att ta en taxi.

– Det beror på ärendet. Man kan bli informerad om lång väntetid och det där är en del i dialogen mellan den nödställde och SOS Alarms personal, säger Ronald Krantz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.