Blandrasgrisarna är skyggare och borstigare än vanliga tamgrisar.
Blandrasgrisarna är skyggare och borstigare än vanliga tamgrisar.

Han fick komma till utan knorr

Publicerad
Uppdaterad
LILLEHEM. Han kände en kvinnas doft.
Vildsvinsgalten blev tokig, hoppade över elstängslet och betäckte Sven Olssons suggor - alla åtta.
Nu finns 80 kultingar som ska bli unik julskinka.
Mamma gris, pappa vildsvin. Grisbonden Sven Olsson fick 80 kultingar efter ett virilt vildsvin som tog sig in bland hans tama suggor.
Unika julskinkor. Sven Olsson har redan flera väntande beställningar.
Att vara svin hos Sven i Lillehem utanför Degeberga är att leva uteliv. Grisarna går i stora hägn med härliga gyttjepölar. Men i den skånska naturen runt omkring finns gott om vildsvin. Och när suggorna i hagarna blir brunstiga sprids deras doft med vinden. Överlistade stängslet - En vildsvinsgalt känner den på en kilometers avstånd. Här har varit galtar förr utanför hägnet som inte kommit in, säger Sven Olsson, 46. Men galten som kom i december i fjol lät sig inte hindras av ett elstängsel. Han var smart nog att klättra upp på ett stengärde och kastade sig sedan ner bland de villiga damerna. - Han kom in i hägnet varenda dag från måndag till lördag i en vecka och betäckte alla åtta suggorna. Sedan tog han lite efterrätt i foderautomaten. Sven Olsson laddade sin bössa och försökte flera gånger skjuta galten. Men det gick inte. Han skyddades av sina älskarinnor. - Suggorna stod i en ring runt honom. Man fick inte fritt skottfält.

80 avkommor

Först när Svens söner hjälpte till lyckades de fälla galten. Men vid det laget hade han gjort sitt med alla suggorna. I mitten av april föddes 80 kultingar. De är mycket borstigare än vanliga grisar, med längre ben och somliga med randig rygg. - De är lite skyggare och mer lättskrämda än vanliga tamgrisar, säger Sven Olsson. Nu är kultingarna halvstora och ska slaktas till jul. - Jag har redan många beställningar på halva grisar och skinkor. Och jag ska spara några av kultingarna att avla vidare på, säger Sven Olsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag