Han fick hjälp av terrorgrupp i Irak

Publicerad
Uppdaterad
Taimour Abdulwahab från Tranås dog som en övertygad terrorist - nu jagar Säpo hans medhjälpare.
Expressen kan i dag berätta om Abdulwahabs koppling till Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida.
Taimour Abdulwahab säger själv i ett uttalande att han tillhör samma terrororganisation som utfärdat dödsdomen mot Lars Vilks och lockat en annan svensk terrorist att dö i kampen för jihad.
I snömodden på Bryggargatan i Stockholm låg i lördags en misstänkt terrorist, död och utan känd koppling till terrororganisationer.
- Han var helt okänd för Säpos verksamhet sedan tidigare, säger Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.
Men en analys av Taimour Abdulwahabs hotbrev till Säpo och TT har avslöjat hans koppling till al-Qaidas underavdelning - Islamiska staten i Irak.
Nyckelmeningen i brevet från Abdulwahab lyder:
"Nu har Islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er."
Den följs av ett fördömande av Sveriges stöd till konstnären Lars Vilks.

Våldsam underavdelning

Islamiska staten är känd som en våldsam underavdelning till al-Qaida i Taimour Abdulwahabs hemland Irak. I Sverige är organisationen mest känd för att den utfärdade dödsdomen mot Lars Vilks i september 2007.
Enligt tidningen Iraqi Media Net kallas Taimour Abdulwahab för en martyr av internetsajter med koppling till Islamiska staten. Organisationen ska också ha tagit på sig attentatet och enligt sajter i Irak har han varit på träningsläger för jihad i regi av Islamiska staten Irak.
Terrornätverket Islamiska staten har också lockat en 36-årig fyrbarnspappa från Stockholm att åka till Irak och strida för al-Qaida. Han dog i en eldstrid med amerikanska soldater 2008.
Enligt Säpo hade fyrbarnspappan varit misstänkt för flera terrorbrott även när han bodde i Sverige. Säpo har öppnat gamla utredningar för att söka efter kopplingar mellan 36-åringen och Taimour Abdulwahab från Tranås.
Polis och åklagare är förtegna om Taimour Abdulwahabs koppling till al-Qaida.
- Det pågår ett arbete att försöka identifiera olika tänkbara knytningar till någon organisation, svarar Tomas Lindstrand på Expressens fråga om Islamiska staten och al-Qaida.
- All information som vi fått in använder vi i vår förundersökning, svarar Anders Thornberg, chef för Säpos avdelning för säkerhetsåtgärder, på samma fråga.

Utgår från medhjälpare

Utredarnas huvudspår är fortfarande att Taimour Abdulwahab agerade som en "ensam galning" i Stockholm city i lördags kväll men han misstänks ha haft hjälp i planeringen av dådet.
- Som det ser ut för närvarande var han ensam i själva utförandet. Av erfarenhet vet vi dock att flera personer brukar vara involverade i en sån här sak. I utredningen utgår vi från att han hade medhjälpare på något sätt innan han kom fram till själva utförandet, säger Tomas Lindstrand.
Kopplingen till al-Qaida har gjort att polisens jakt på Taimour Abdulwahabs medhjälpare har högsta prioritet. Eftersom han misslyckades med sitt sprängattentat har han lämnat massvis av intressanta spår efter sig som skickats med iltransport från Stockholm till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.

Stäms av internationellt

Bostäder med koppling till mannen i Stockholm, Tranås och Luton har också sökts igenom.
- Han kom till Sverige från Luton i november så det är klart att det är viktigt för oss att veta om det finns något av intresse där, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.
Säkerhetspolisen har ett intensivt samarbete med utländska underrättelsetjänster. Information om DNA, fingeravtryck, telefonnummer, namn, bombtillverkningen och annat som dyker upp i utredningen stäms av internationellt för att söka efter länkar till terrornätverk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag