Montören Markus Persson, 26, fick vända i dörren på jobbet. Orsaken: han hade färgat håret i nacken rött. Foto: Hallin Barbro
Montören Markus Persson, 26, fick vända i dörren på jobbet. Orsaken: han hade färgat håret i nacken rött. Foto: Hallin Barbro

Han färgade håret - förbjuds jobba

Publicerad
Uppdaterad
Montören Markus Persson, 26, fick vända i dörren på jobbet.
Orsaken: han hade färgat håret i nacken rött.
Konflikten har fått facket att gripa in.
Markus Persson tycker att han gjort det mesta för att anpassa sig hos arbetsgivaren i Helsingborg. Piercingen i läppen har han plockat ut och kajal runt ögonen använder han bara under fritiden.

Räknade med reaktion

Markus Persson räknade därför med en reaktion när han färgade nacken röd, men inte att den skulle bli så hård.
- Jag var lite spänd på vad chefen skulle säga. Men han sa bara "du får åka hem och ta bort det där", berättar Markus för Helsingborgs Dagblad.
Markus kunde inte uppfylla det kravet. Orsaken är att han vill vänta tills ruvorna är borta. Resultatet blev att Markus nu sitter hemma med en erinran från arbetsgivaren för olovlig frånvaro.
- Montörerna är vårt ansikte utåt och Markus och jag har haft den här diskussionen många gånger. Tidigare målade han sig under ögonen och ett tag hade han svart nagellack, säger
Stefan Dinesen på Reklamfabriken i Fleninge till Helsingborgs Dagblad.

Irriterad

Jan Nordström, ombudsman i grafiska förbundet, är irriterad.
- I dag är det ju rätt vanligt att folk färgar håret och blandar färger också. Det kan inte vara skrämmande. Jag får jaga tag i arbetsgivaren och ogiltigförklara hemförlovningen, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag