Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han får 14 år för mord på Vatchareeya, 20

Foto: Privat/Christer Nyström

Han mördade sin förra flickvän med flera knivhugg. Sedan styckade han henne och gömde kroppsdelar runtom i Boden.

Nu döms 22-årige Kristoffer Johansson till 14 års fängelse för mord.

– Vi hävdar ju att han är oskyldig, så domen är en besvikelse, säger hans försvarare Bo Forssberg.

Starka bevis

I bakluckan på mannens bil fanns en stor fläck med blod från kvinnan.

Tejp har hittats på kvinnans kropp. Samma typ av tejp, och med spår av kvinnans blod, har hittats i mannens lägenhet.

På kvinnans ben fanns manligt dna, som hamnat där efter att benen tvättats av från blod. En analys talar svagt för att det kan vara 22-åringens dna.

Kvinnan försökte ringa 112, men utan att lyckas. Hon tryckte stjärna i stället för grön lur, och nådde inte fram. (TT)

Redan i november konstaterade tingsrätten att Kristoffer Johansson, 22, är skyldig till mordet på Vatchareeya Bangsuan, 20. Nu står det klart att han döms till 14 års fängelse.

Enligt tingsrätten dödade Johansson Vatchareeya genom att sticka henne i hjärtat och lungorna med ett knivliknande föremål. Därefter ska han ha styckat kroppen och gömt delarna på flera olika platser.

Pluggade hos mannen

En rättspsykiatrisk undersökning har tidigare visat att Johansson inte begick styckmordet under påverkan av allvarlig psykisk störning. Åklagaren hade yrkat på 18 års fängelse, men rätten dömer honom alltså till ett fyra år kortare fängelsestraff.

Tingsrätten menar att 22-åringens funktionsnedsättningar gör att straffet mildras.

"Hans funktionshinder kan också ha påverkat hans förmåga att inse hur hans hantering av den döda kroppen uppfattas av andra. Enligt tingsrättens bedömning medför nu angivna omständigheter att livstidsstraff inte bör dömas ut", skriver rätten i domen.

– Jag har pratat med honom och han var inte överraskad, säger Kristoffer Johanssons advokat Bo Forssberg.

Kommer ni överklaga?

– Ja. Vi har fått en del tips att gå vidare på, men inte utrett dem närmare. Vi vill analysera domen och se hur tingsrätten resonerat, vad de lagt mest vikt vid och så vidare, säger han.

Det var i början av maj i fjol som den 20-åriga kvinnan försvann i Boden. Sökandet efter henne engagerade hundratals och en av dem som deltog var Kristoffer Johansson. Det visade sig att Vatchareeya varit hemma hos honom och pluggat strax innan försvinnandet och han blev därför misstänkt för brott.

Nekar till brott

Senare hittades kroppsdelar i ett ödehus på Mjösjöberget och i trakterna där omkring. Utredarna har varken hittat mordplats eller mordvapen, men en blodfläck från kvinnan i mannens bil har blivit viktig bevisning för åklagaren.

Kristoffer Johansson har nekat till brott under hela rättsprocessen. Enligt Bo Forssberg finns det stort utrymme för tvivel samt alternativa händelseförlopp och gärningsmän.

Läser och ritar

Kristoffer Johansson var trots det långa fängelsestraffet samlad när han fick nyheten, enligt Bo Forssberg.

Fram till att förhandlingarna i hovrätten startar, förmodligen kring mars, så kommer Johansson att vara fortsatt frihetsberövad på häktet i Luleå. Fälls han i hovrätten kommer han förmodligen att hamna på Kumlafängelset, enligt Bo Forssberg.

– Han har ju fått släppta restriktioner nu. Han ritar, läser och så där. Det finns inte så mycket att göra, säger Bo Forssberg.

Målsägarbiträdet: Han är farlig

Elisabeth Massi Fritz företräder Vatchareeyas familj. I ett mejl skriver hon att domen är välformulerad - men att straffet blev för kort.

"Den tilltalade är farlig och ska sitta i fängelse länge. 14 år räcker inte för detta hänsynslösa mord", skriver hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.