Han erbjuder Romson giftfritt alternativ

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var i oktober förra året som Expressen avslöjade att miljöminister Åsa Romson använde förbjuden kopparfärg för att bottenmåla sin båt.
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Vi har inte fått någon respons alls", säger Odd Klofsten på företaget BoatWasher Sweden.

Åsa Romson, MP, har vid två tillfällen erbjudits ett giftfritt alternativ till bottenfärg.

Men miljöministern har inte svarat på anbudet - trots att hon aktivt letar efter "bättre miljöalternativ" för sin och sambons båt.

– Vi har inte fått någon respons alls, säger Odd Klofsten på företaget BoatWasher Sweden.

Det var i oktober förra året som Expressen avslöjade att miljöminister och vice statsminister Åsa Romson använde förbjuden kopparfärg för att bottenmåla sin och sambons båt.

Hon försvarade sig då med att hon inte kände till att färgen var förbjuden och hävdade att det var sambon som köpt den.

Ett drygt halvår senare, i en intervju i tidningen På Kryss i juni i år, menade Åsa Romson i stället att hennes båt enligt EU-direktiv inte omfattades av färgförbudet. Anledningen är att båten är byggd för eget bruk - och alltså inte är en fritidsbåt enligt EU-reglerna.

Kryphål godkänns inte

Men det kryphålet godkänner inte experterna på Transportstyrelsen enligt uppgifter till TT.

– Som vi ser på saken så inbegrips inte undantagsbestämmelserna i en hänvisning till direktivet av det här slaget, säger Anna Pettersson på Transportstyrelsen till TT.

Samtidigt kommer det nu fram att Åsa Romson vid två tillfällen i höstas blivit erbjuden ett giftfritt alternativ till den förbjudna bottenfärgen – men att hon ignorerat förslaget.

Företaget BoatWash Sweden i Saltsjöbaden utanför Stockholm genomför borsttvätt av båtbottnar, en metod som ersätter behovet av bottenmålning och som stöds av bland annat Naturskyddsföreningen. Även Miljöpartiet själva rekommenderar båtbottentvätt för att undvika att sprida giftiga kemikalier i havet.

Men när BoatWash kontaktade miljöministern och informerade om sin verksamhet fick de inte något svar.

Erbjöds miljövänligt alternativ

– Jag mejlade först och förklarade att det finns ett miljövänligt alternativ, när jag inte fick något svar mejlade jag igen och erbjöd henne ett gratis årskort - men vi har inte fått någon respons alls, varken från henne eller någon av hennes underhuggare, säger Odd Klofsten, vd på Boatwash.

Åsa Romson har tidigare förklarat att båttvätt inte är ett alternativ för henne eftersom hon och sambon har en stor träbåt. Men det svaret avfärdar Odd Klofsten:

– Vi har flera kunder som har träbåtar så det är inget problem, säger han.

Han har i många år engagerat sig i och kämpat för en bättre havsmiljö i Östersjön och tycker därför att det är olyckligt att Åsa Romson inte föregår med gott exempel när det gäller bottenfärger.

– Det försvårar hela arbetet med att styra båtägare bort från giftiga färger, säger Odd Klofsten.

Åsa Romson säger via sin pressekretare Helena Hellström Gefwert till TT att hon inte vill svara på ytterligare frågor om den giftiga färgen.

– Det har aldrig någonsin varit avsikten att använda otillåten färg. De letar alltid efter bättre miljöalternativ, säger Helena Hellström Gefwer.

Tidigare under måndagen lämnade Åsa Romson en skriftlig kommentar om användandet av båtfärgen:

"Som jag tidigare sagt så har jag och min sambo hela tiden eftersökt en godkänd färg, det var den informationen han fick när han för ett par år sedan införskaffade färgen. Det var också det myndigheterna då sa till oss när vi undersökte saken i efterhand med dem. Vi letar alltid efter miljöbättre alternativ och kommer inte att använda den färgen igen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.