Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han döms för mordet på Eva-Marree

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Joel Kabagambe döms för mordet på Eva-Marree Kullander Smith.
Foto: Roger Vikström

Joel Kabagambe, 31, döms till 18 års fängelse för att ha huggit ihjäl sin exflickvän Eva-Marree Kullander Smith i Västerås i somras, skriver VLT på nätet.

– 18 års fängelse är extremt mycket, säger Joel Kabagambes advokat Martin Beskow till tidningen.

Eva-Maree Kullander Smith knivmördades den 11 juli under ett möte med socialen och hennes expojkvän, Joel Kabagambe, om vårdnaden av deras gemensamma barn.

Under mötet drog Joel fram en kökskniv och kastade sig över Eva-Marree och högg henne 30 gånger. En socialsekreterare skadades också vid överfallet.

Hävdade att han var felmedicinerad

31-årige Joel Kabagambe, som dömts för brott tidigare, hävdade först att han fick en blackout och förnekade anklagelserna. Däremot mindes han, enligt egen utsago, vad som hände före och efter knivdramat. Under rättegången anförde försvaret att mannen var felmedicinerad och att det kan ha utlöst mordet.

Straffet: 18 år

Enligt VLT yrkade 31-årige Joel Kabagambes advokat Martin Beskow på att hans klient skulle frikännas. Så blev det inte. Enligt VLT har han nu dömts till 18 års fängelse för mord och mordförsök.

Beskow säger till tidningen att straffet är hårt, och att han hoppats på en lägre påföljd.

– Min uppfattning är att man borde ha tagit större hänsyn till den felaktiga medicineringen. Det finns ändå bevisning som tyder på att kombinationen personlighetsstörning och bensodiazepiner åttiodubblar risken för impulsgenombrott, säger han.

Åklagaren nöjd

För åklagare Helena Lundgren, som drivit målet, är dagens besked i tingsrätten något att tänka på framöver.

– I stora drag speglar domen väl min syn om vad som framkommit under förhandlingen. Jag är helt enig i rubriceringsfrågan. Det jag ska fundera över är straffets längd som påverkats på grund av en medicinering. Det behöver jag fundera på om jag håller med om, säger åklagare Helena Lundgrentill P4 Västmanland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.