Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han döms efter attacken på polisen Ted Eriksson

Den unge mannen greps efter att han knivhuggit polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: / LÄSARBILD
Mannen under häktningsförhandlingarna.
Foto: / NICLAS HAMMARSTRÖM
Polismannen Ted Eriksson.
Foto: / POLISEN
Den nu dömde mannen sa att han var 16 år när han sökte asyl i december 2015.
Foto: PRIVAT PRIVAT / PRIVAT
Polisen Ted Eriksson

Han sa att han var 16 år när han sökte asyl i december 2015.

Men den vuxne afghanen tröttnade på att bli behandlad som ett barn.

I förtroliga samtal med vårdpersonal medgav han att han egentligen var 25 år gammal, men de svenska myndigheterna fortsatte att hantera honom som minderårig.

Här är historien om mannen som nu dömts till fem års fängelse och utvisning för mordförsöket på polismannen Ted Eriksson.

Slangen gick in genom näsan på mannen som låg nedbäddad i sängen i det stora rummet på familjehemmet för ensamkommande flyktingbarn i södra Stockholm. Han sondmatades för att få i sig näring, pratade inte och undvek all ögonkontakt med människor.

Det var februari 2016 och mannen hade nyss kommit till familjehemmet efter en dryg månads behandling för apatiskt tillstånd på Sachsska barnsjukhuset på Södermalm.

”Han har uppvisat ett svårbedömt tillstånd med tilltagande förvirring”, konstaterade läkarna och ”han är i fortsatt behov av psykiatrisk behandling och trygga levnadsomständigheter”.

Men det gifta paret som tog hand om honom gjorde sitt bästa för att han skulle ha det bra – hjälpte honom med hygienen, spelade musik och lagade mat för att försöka stimulera och motivera honom att återfå ett normalt liv.

Efter ett tag började han kommunicera med små lappar skrivna på persiska

– Bland annat att han ville ha mjölk utan fett och att han ville åka hem till Iran, säger familjehemspappan i förhör.

Apatisk efter flytt till familjehem

Samtidigt började mannens dåvarande gode man ifrågasätta vad som orsakat hans sjukdom.

Mannen anlände till Sverige den 17 december 2015 under den stora flyktingvågen när myndigheterna kämpade för att klara av det stora antalet asylsökande människor. Han sa att han var 16 år gammal och placerades på ett tillfälligt hem för ensamkommande flyktingbarn på Ekerö utanför Stockholm.

– Då var han helt frisk. Personalen på det boendet har meddelat att när han kom till Sverige sa han att han hade lite ont i knäet på grund av något som hänt under vägen hit, men annars var han helt frisk och pratade och allt möjligt, säger den tidigare gode mannen.

Den unge mannen under häktningsförhandlingarna.
Foto: / NICLAS HAMMARSTRÖM

Några dagar senare omplacerades han till ett familjehem i södra Stockholm. Efter ett knappt dygn befann han sig i ett apatiskt tillstånd och fördes till Sachsska barnsjukhuset.

– Det är ingen som vet vad som hänt. Det har inte hänt någonting. De har flyttat honom till ett familjehem och efter 24 timmar är han inte kontaktbar. Efter det blev jag god man men han har aldrig pratat med mig. På den tiden mådde han inte bra, han ville inte äta och dricka, säger den tidigare gode mannen.

I familjehemmet i södra Stockholm ökade konflikterna hösten 2016.

Mannen försökte rymma flera gånger, hämtades av polis, uppträdde mer aggressivt mot sin familjehemsmamma och upprepade allt oftare att han ville åka tillbaka till sin familj i Iran.

Avslöjade att han var 25 år

Parallellt med detta beviljade Migrationsverket honom ett tillfälligt uppehållstillstånd på ett år. Eftersom han inte kunnat bekräfta sin identitet och inte heller angett några skäl till sin asylansökan motiverade Migrationsverket uppehållstillståndet med ”särskilt ömmande skäl” på grund av hans apatiska tillstånd.

Mannen överklagade beslutet via advokat och krävde permanent uppehållstillstånd. När domstolen avvisade överklagan försämrades mannens tillstånd och i januari 2017 blev han på nytt inlagd på Sachsska barnsjukhuset.

Mannen fick uppehållstillstånd i ett år, men var inte nöjd. Så han överklagade och ansökte om permanent uppehållstillstånd, men domstolen avvisade överklagan.
Foto: PRIVAT PRIVAT / PRIVAT

Mannen stod framför sitt fönster i sjukhusrummet, tittade ut och ville inte ta av sig sina ytterkläder när den persisktalande kuratorn på sjukhuset kom dit för att träffa honom. Hon mindes hur han stod och läste ett utdrag ur Koranen, som gick ut på att han kommer att skyddas från allt elände och satan.

Deras kontakt utvecklades och han började avslöja detaljer om sitt liv, att han arbetat som både skräddare och svetsare innan han lämnade Iran – och att han hade svårt att acceptera att i Sverige bli behandlad som ett barn. Till slut sa han att han inte var 16 år gammal utan 25 år.

– Han berättade att han hade två systrar, att han var första barnet och att han hade mamma och pappa. Han sa också att han hade gått ut gymnasiet och att det hade varit lätt, säger kuratorn i förhör.

"Han önskade bara åka tillbaka till Iran"

En kväll tittade de på Youtube-klipp med iranska komiker.

– Han var koncentrerad och tyst samt skrattade och förstod ironin i klippen. Psykotiska och autistiska personer brukar inte bete sig på det sättet, säger kuratorn i förhör.

Hon stödde mannens upprepade krav på att få åka tillbaka till Iran då hon ansåg att det var uppenbart att han inte var ett barn, samtidigt som hon ifrågasatte sjukdomsbilden. I ett telefonsamtal med hans familj bekräftade även en syster att han var omkring 25 år gammal.

De olika svenska myndighetsinstanser som varit inblandade i mannens asylvistelse ansåg först att det var fel att låta ett barn åka tillbaka till Iran, men kom sedan överens om att låta Migrationsverket köpa honom en returbiljett till Iran med öppen hemresa.

– När han reste till Iran var jag säker på att han kommer aldrig tillbaka till Sverige för han önskade bara resa till Iran, säger den tidigare gode mannen.

Men knappt tre månader senare, 24 maj 2017, var mannen tillbaka på Arlanda. Han ville inte berätta vad som skett i Iran och befann sig på nytt i ett apatiskt tillstånd.

Migrationsverket kände till att han var äldre än 18

Det nya HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn låg i naturnära omgivningar i södra Stockholm med korta avstånd till cykelvägar och små badsjöar. Här placerades mannen tillsammans med fyra minderåriga pojkar – och trots att både han själv och hans familj i Iran vittnat om att han är omkring 25 år gammal registrerades inte de uppgifterna hos svenska myndigheter.

I förtroliga samtal med vårdpersonal medgav den nu dömde mannen att han egentligen var 25 år gammal, men de svenska myndigheterna fortsatte att hantera honom som minderårig. På bilden har han precis gripits efter knivattacken på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: / LÄSARBILD

– Jag har ingen aning om vad som hänt sedan han kom tillbaka, varför Migrationsverket inte bedömer honom som en vuxen när han kommer tillbaka vet jag inte. Kanske tror de att han inte mår bra, men det är lite konstigt, säger den tidigare gode mannen.

Migrationsverket fick i februari 2017 veta att mannen var äldre än 18 år, men de valde att inte återkalla det tillfälliga uppehållstillståndet.

”Ett uppehållstillstånd kan bli återkallat av Migrationsverket om det är så att personen lämnade in felaktiga uppgifter och att förutsättningar för uppehållstillståndet därför saknades. Det faktum att en person uppgett sig vara barn, men senare visar sig inte vara det, behöver med andra ord inte innebära att Migrationsverket återkallar uppehållstillståndet. Man kan ha fått uppehållstillstånd för att man – oavsett om man är barn eller vuxen - riskerar förföljelse, eller för att man är allvarligt sjuk”, skriver Iréne Sokolow, pressinformatör på Migrationsverket, i ett mejl.

Engagerade sig i asylprotest på Medborgarplatsen

När människor i början av augusti förra året samlades för en sittstrejk på Medborgarplatsen i centrala Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan började mannen besöka strejken. Han engagerade sig i asylfrågan och oroade sig för utgången av sitt egna tillfälliga uppehållstillstånd.

– Sju, åt… tio gånger kanske, svarar mannen i polisförhör på frågan hur många gånger han deltagit i sittstrejken.

Fatemeh Khavari som är talesperson för strejken säger att hon inte känner till honom. Däremot vittnar hon om den desperation många känner när de riskerar att bli utvisade och är inte förvånad över att vissa personer anger en felaktig ålder för att få stanna.

– Jag säger inte att alla ljuger om sin ålder eller att ingen gör det, men det finns så klart människor som säger att de är under 18 för att kunna rädda sina liv. Allt handlar om skyddsbehovet, säger Fatemeh Khavari.

I mitten av augusti skrevs mannen in som elev på en gymnasieskola i Tyresö. Han såg fram emot att börja studera, men hann bara gå i skolan några dagar innan han hamnade i slagsmål med andra elever. Två dagar senare hände det igen, då så allvarligt att polis tillkallades och tillsammans med god man kom skolans ledning fram till att mannen stängs av från vidare studier.

Köpte kökskniv på Willys

En dag senare tar mannen bussen från Tyresö mot Gullmarsplan i södra Stockholm. Under färden spelar han pussel i mobiltelefonen. Han kliver av ett par hållplatser innan Gullmarsplan och går in i livsmedelsaffären Willys där han köper en kökskniv för 59 kronor.

Han tar ut kniven ur plastförpackningen, fäster den i sitt bälte och döljer den under en scarf innan han fortsätter mot Medborgarplatsen.

När han kommer upp från tunnelbanan ser han två polismän vid en stoppad bil. Han fattar tag om skaftet på kniven och väntar den korta stunden tills poliserna rört sig bort från fordonet innan han rusar fram.

Ted Eriksson känner plötsligt ett hårt slag i nacken. Han staplar framåt, hör ett pysande ljud och känner en värmande känsla sprida sig. "Som om något skär i kött" beskriver han det senare:

– Jag tänkte men helvete, jag har blivit huggen.

– Alltså jag gick till attack bakifrån, så det bästa ställe man kan träffa någon är väl nacken, säger mannen i förhör.

– Jag hade för avsikt att döda honom.

"Det är en jäkligt fin kille"

Såret på Ted Erikssons nacke efter knivhugget.

Ted Erikssons kollega drar sitt vapen, rusar efter mannen och brottar ned honom på marken. Samtidigt sticker Ted Eriksson handen innanför tröjan för att undersöka såret i nacken, när han drar ut den är handen helt blodig.

– Då blir jag ju liksom rädd, när jag ser det här blodet liksom för jag tänkte, ja, nu rinner livet ifrån mig. Och jag känner, jag undrar om jag skall dö här och nu liksom.

Nu har mannen dömts av Stockholms tingsrätt till fem års fängelse och utvisningen för mordförsök på Ted Eriksson.

– Det har blivit fel på så många instanser med den här killen så det finns inte. Det är innan han hamnade hos oss och det är efter han var hos oss. Det är en jäkligt fin kille oavsett om han begått ett väldigt hemskt brott, säger en person som jobbar på HVB-hemmet där mannen bodde fram till attacken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.