Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han dödade Cajsa med 12 kilo tung sten

Tuncay Ipek vallades på brottsplatsen.
Tidningsbudet Tuncay Ipek, 26, lurade in Cajsa Jonsson, 19, i sin bil.
Sedan våldtog han henne och mördade sitt offer i en skogsdunge.
Nu har Tuncay Ipek dömts till livstids fängelse för dådet.

FAKTA

Antalet polisanmälda våldtäkter har ökat kraftigt och mer än fördubblats de senaste tjugo åren.
År 2004 anmäldes drygt 10 400 sexualbrott, varav cirka 2 600 våldtäkter.
Det innebär i genomsnitt sju anmälda våldtäkter per dygn.
De våldtäkter där gärningsman och offer är helt obekanta med varandra står för bara
12 procent av det totala antalet våldtäkter.
De utgörs till stor del av överfallsvåldtäkter.
m Sådana överfall sker för det mesta under helger.
Resultaten tyder på att offren utsatts för grovt eller mycket grovt våld i högre utsträckning än offren i andra kategorier och det är inte ovanligt med fler än en gärningsman.
År 2004 misstänktes 1 625 personer för sexualbrott.
Av dem är majoriteten män och endast två procent (28 personer) kvinnor.
Källa: Brottsförebyggande rådet.

Mordvapnet.
Fredagen den 7 januari förra året umgicks Cajsa Jonsson med sin pojkvän i Norrköping. Senare på kvällen gick hon ut och roade sig tillsammans med några vänner. Klockan 02.45 bestämde sig Cajsa Jonsson för att lämna nattklubben Palace och gå hem. Samtidigt skulle Tuncay Ipek - som kom till Sverige från Turkiet för några år sedan - börja dela ut tidningar. Han fick då syn på Cajsa Jonsson och lyckades lura in henne i bilen. Tuncay Ipek körde ut från centrala Norrköping och våldtog henne. Han gjorde sitt offer medvetslöst genom ett kraftigt strypgrepp. Sedan högg han Cajsa Jonsson i halsen med kniv och slog en 12,6 kilo tung sten mot hennes huvud.

Hittades i skogsdunge

På söndagen hittades kroppen i en skogsdunge i Brånnestad i utkanten av Norrköping. En och en halv månad senare riktade polisen misstankarna mot Tuncay Ipek, som då hade rest till sitt hemland Turkiet. Han greps några veckor senare i Tyskland och fördes till Sverige. DNA-analyser visade att det var hans sperma som fanns på Cajsa Jonssons kropp.

Tidigare dömd

Analyserna avslöjade också Tuncay Ipek i mars 2004 hade överfallit och våldtagit en 18-årig kvinna i Norrköping. För det dömdes han i somras till två och ett halvt års fängelse och livstids utvisning. Nu har Norrköpings tingsrätt dömt honom till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt. Han ska också betala närmare 530 000 kronor i skadestånd till Cajsa Jonssons anhöriga.

Förnekar brott

Tuncay Ipek förnekar brott. Han påstår att han hade samlag med Cajsa Jonsson, men att båda ville det. Efteråt släppte han av henne vid en rondell. - Jag har redan fått i uppdrag av min klient att överklaga domen, säger försvarsadvokaten Ismo Salmi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!