Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han dödade 27 i dådet  - bodde i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DÖDADE 27. Dådet utanför Iran ambassad i Libanons huvudstad Beirut dödade 27 och skadade hundratals.

BEIRUT. Skärholmenkillen, Mouin Abou Zahr, 21, är en av två självmordsbombare som ligger bakom terrordådet mot iranska ambassaden i Beirut i tisdags.

Med hjälp av övervakningskameror och ett anonymt tips från Sverige lyckades libanesisk underrättelsetjänst att identifiera honom.

– Vi tog honom till Sverige för att komma bort från den religiösa miljön i Libanon, säger självmordsbombarens morbror till Expressen.

Mouin Abou Zahr, 21, tog kontakt med sin far Adnan en dag före tisdagens terrordåd mot iranska ambassaden i Beirut för att ta farväl. Men pappan förstod aldrig att den unge mannen - som flyttade till Sverige under 2011 och jobbade hos sina morbröder - planerade för att utföra självmordsdåd mot iranska ambassaden i Beirut tillsammans med en annan man.

– Jag är chockad. Jag trodde aldrig att han var kapabel för att begå något sådant, säger självmordsbombarens morbror till Expressen.

Född i Libanon

Mouin Abou Zahr är född i staden Saida i södra Libanon. Hans familj var orolig för att han skulle bli inspirerad av den extremistiska miljön som vuxit fram i Saida på senare år. Många unga män inspirerades av salafistiske predikanten Ahamad al-Assir, som förespråkade våld och rekryterade jihadister till Syrien.

I juni dödade al-Assirs anhängare tre soldater från libanesiska armén och det var början till slutet för den terrorklassade predikanten. Libanons armé stormade hans fäste i Saida och sedan dess är al-Assir försvunnen.

Fick uppehållstillstånd

Bara en dag före tisdagens terrordåd i Beirut uppdaterade Mouin Abou Zahr sin Facebookstatus. Han meddelade att han skulle hämnas för det som hände predikanten al-Assir.

– Jag tog honom till Sverige under 2011 för att jobba i byggbranschen. Vi ville hjälpa honom bort från den religiösa miljön, säger Mouins morbror.

Mouin fick uppehållstillstånd i Sverige. Hans släktingar försökte få honom att ändra livsstil. De tog med honom till ett disko - och ville visa Mouin en annan sida av livet. På fritiden styrketränade Mouin på ett gym. Men han hade svårt att anpassa sig. Han bytte mellan olika arbeten och hade svårt att stanna på samma jobb någon längre tid. Han uppfattades som allt mer tystlåten och hamnade lite utanför de sociala banden med släktingarna i Sverige. Morbrodern berättar att Mouin inte verkade trivas.

– Efter några månader tröttnade han på Sverige. Han saknade Libanon och fick åka tillbaka. Så fort man publicerade bilden på honom efter attacken kände jag igen honom. Jag trodde aldrig att han skulle begå något så fruktansvärt, säger självmordsbombarens morbror.

Hundratals skadade

Med hjälp av övervakningskameror och ett anonymt tips från en svensk kvinna lyckades libanesiska underrättelsetjänsten fastställa hans identitet.

Enligt underrättelseuppgifter deltog Mouin i kriget i Syrien. Han stred för terrorstämplade grupper som al-Nousrafronten och islamiska staten i Irak och Sham. Det är samma grupper som rekryterar svenskar för att strida i Syrien.

I självmordsattacken i Beirut dödades 27 människor och hundratals skadades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.