Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han bytte namn till Super Mario

Super Mario från Karlskoga tycker att det är positivt om det blir lättare att byta namn.
Själv tog han bort några överflödiga mellannamn och la till "Super Mario" för mer än fem år sen - ett val som han inte ångrat en minut.
- Det har aldrig varit något problem. Jag älskar mitt namn. Super Mario är perfekt, säger Rico Super Mario Herbert Melchert, som han heter numera.

FAKTA

Förnamn som inte godkänts av skatteverket
Skrot, Tomhet, Tequila, Höst, Blomsterblomman, Freedom, Inga-Inga, Dotcom, Doktor, Likagod, Fån, Någon, Farbror Sid.

Skatteverket har gett kalla handen till namnen Skrot, Tomhet och Någon. Däremot har en lång rad fantasifulla förnamn godkänts genom åren. Eller vad sägs om James Bond, Tarzan, Barbapappa, Mygg, Månstråle – eller Super Mario?
– Jag skulle ändå skala bort några mellannamn och då tänkte jag att då kan jag passa på att sätta dit något som betyder något för mig. Eftersom att jag är tevespelsentusiast och tävlade i Nintendo-SM då så var valet enkelt, säger Rico Super Mario Herbert Melchert, 29.
Hans namnändring fick tjänstemannen på skatteverket att höja på ögonbrynet. ”Du vet om att du ska ha det där namnet resten av livet?” frågade tjänstemannen Rico.
– Det var schyst att de frågade mig det. Om jag hade varit osäker så kanske de orden hade gett mig en tankeställare, säger Rico som dock aldrig ångrat namnändringen.

Välkomnar förändringar

Han välkomnar förändringar som gör det lättare för människor att heta vad de vill, men tycker ändå att det finns risker med alltför slappa regler.
– Det är ju på gott och ont. I grunden är det positivt om det är lättare, det handlar ju om ens eget namn. Men någon sorts reglemente måste finnas. Bara för att man är vuxen innebär ju inte det att man är så mentalt stark att man vet vad man ger sig in på, säger han.
Rico Super Mario gjorde sin namnändring under sommaren 2002 och därmed fick han plats med alla sina namn på körkortet som utfärdades året efter – innan hade han så många namn att tilltalsnamnet Rico inte ens fick plats på ID-kortet.
– Numera händer det ibland att de tittar en extra gång på korten när man är och handlar. Senast förra veckan öppnade en ny tevespelsbutik här i Karlskoga där jag bor och då sa en i personalen att ”jag måste få ta en bild, tänk att det finns en kille som är mer galen i tevespel än jag är”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.