Han brukade kallas Hagamannen

Publicerad
Uppdaterad
UMEÅ. Häktade Niklas Lindgren, 33, har skämtat om att det var han som var Hagamannen.
Efter senaste överfallet kommenterade han flera gånger tidningarnas löpsedlar.
- Han har till och med haft Hagamannen som smeknamn på grund av fötterna och likheten med fantombilden, säger en poliskälla.
I fredags häktades Niklas Lindgren, 33, misstänkt för tre av åtta brutala överfall som polisen är övertygade om har begåtts av samma person - Hagamannen. Häktningen omfattar två mordförsök, två grova våldtäkter och en våldtäkt. Flera av överfallen har skett i anslutning till Motorcentralen i Umeå. Där arbetade den misstänkte Niklas Lindgren. En av polisens teorier är att det var hans spaningsbas.

Pratade ofta om överfallen

I fikarummet var våldtäkterna ofta det stora samtalsämnet. Enligt flera av Lindgrens vänner pratade han ofta om de brutala överfallen: - Jag var arg på Hagamannen, och Niklas var inte sen att haka på, säger en nära arbetskamrat. - Det är vidrigt, sa Niklas Lindgren bland annat till sina kollegor. Niklas Lindgren har utseendemässigt flera likheter med polisens fantombild. Han är dessutom kortväxt och har små fötter.

Skojade om små fötter

Enligt arbetskamraterna har han själv skämtat om likheterna med polisens signalement på Hagamannen: - Vi skojade om att han var Hagamannen eftersom han hade små fötter. Han skrattade, berättar kamraten. - Så här i efterhand förstår jag inte hur någon kan vara så kall, han måste gått in i någon slags psykos. Uppgifterna om den misstänkte Niklas Lindgren har väckt uppseende: - Han har till och med haft Hagamannen som smeknamn. Det är märkligt att ingen kontaktat polisen, säger en poliskälla med god insyn i utredningen.

Var alltid trevlig

Kort efter mordförsöket och den grova våldtäkten vid Tegsbron den 10 december förra året handlade Niklas Lindgren på OK-Q8 på Haga. En kassörska berättar att Lindgren började prata om överfallen: - Det är hemskt det här med våldtäkterna, sa han och pekade på tidningarna. Enligt kassörskan log han och var trevlig som vanligt. - Jag reagerade inte eftersom han ofta var här och handlade och småpratade, säger hon.

"Vi måste jobba vidare"

I går arrangerade Motorcentralen ett påkostat jippo för att marknadsföra nya bilar. Det var dagen efter att medarbetaren Niklas Lindgren häktats misstänkt för två mordförsök, två grova våldtäkter och en våldtäkt. På scen stod idolvinnaren Agnes. - Det känns konstigt, alla frågar om Hagamannen men vad ska vi göra, vi måste jobba vidare och det här har varit planerat sedan länge, säger en av försäljarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag