Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han bodde på slottet för 12 000 i månaden

<p>Förre fastighetschefen Mikael Sackleen fick hyra Köksflygeln som på papperet är 227 kvadratmeter, men som i verkligheten är 283 kvadratmeter. Månadshyran var på 12 000 kronor.<br></p>Foto: Anna-Karin Nilsson
Mikael Sackleen och anhöriga till honom har själva bott på det kungliga slottet.

Förre fastighetschefen Mikael Sackleen är misstänkt för mutbrott.

Han bodde flott på 283 kvadratmeter på Rosersbergs slott - som förvaltades av honom själv.

För det betalade han 12 000 kronor i månaden.

Nu vräks han från lyxboendet.

Under fredagen slapp de fyra misstänkta häktas för inblandning i korruptionshärvan med Statens fastighetsverk.

Polisen gjorde razzior i onsdags efter att TV4:s "Kalla fakta" avslöjat att Mikael Sackleen, som ansvarat för förvaltningen av Rosersbergs slott, ordnat bostad åt sig själv och även anhöriga på det kungliga slottet. Detta trots att det är förbjudet enligt verkets interna regler. Han ska också ha genomfört renoveringar, bland annat sitt privata hus, för skattebetalarnas pengar. Renoveringen skulle ha kostat runt två miljoner kronor, men kostade elva, som skattebetalarna fick betala, avslöjade ”Kalla fakta”.

Mikael Sackleen och anhöriga till honom har själva bott på det kungliga slottet.

Efter att polisanmälan gjordes i oktober inleddes ett omfattande krishanterings-arbete inom verket.

Dokument som Expressen tagit del av visar verkets presstjänst förberedde en lång rad frågor med svar för den dagen som journalister skulle börja ringa.

Månadshyra på 12 000 kronor

I materialet framgår att Mikael Sackleen fick hyra Köksflygeln som på papperet är 227 kvadratmeter, men som i verkligheten är 283 kvadratmeter.

Månadshyran var på 12 000 kronor och hade satts av den dåvarande fastighetschefen på verket.

Köksflygeln stod tom 2006 men inför Mikael Sackleens flytt ställdes byggnaden i ordning för bostadsändamål. Kök, badrum och ytskikt renoverades till en kostnad på 844 000 kronor. 2011 gjordes en utvändig fönstermålning på 258 000 kronor.

Och 2013 betalade Statens fastighetsverk - och därmed skattebetalarna - 523 000 kronor för ”diverse invändigt underhåll”.

 

LÄS MER: Detta har hänt i korruptionshärvan

 

Myndigheten hade förberett sig på följdfrågan:

Är det inte anmärkningsvärt att det skulle behövas 800 000 (budgeterad summa) för ”Diverse invändigt underhåll”, bara sju år efter att en totalrenovering genomförts?

I svaret anges att 2013 var ett händelserikt år på Rosersbergs slottsområde eftersom verket investerade i flera projekt, bland annat för Slottshotellet i Kavaljersflygeln. Sammanlagt rörde det sig om en budget på närmare 19 miljoner kronor för området Rosersberg, men verket konstatera att fastighetsdirektören kan ha missat att ifrågasätta varför ett inre underhåll skulle göras och exakt vilka åtgärder som avsågs i Köksflygeln

I nästa fråga undras hur det kan vara möjligt att en hyresgäst kunde önska pengar till en så stor renovering, och om alla hyresgäster kan göra motsvarande.

Rosersbergs slott.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Svaret lyder:

”Nej, en hyreshäst hos SFV får inte själv bestämma vare sig vad som ska utföras i bostaden eller vilken standard bostaden ska ha. I det här specifika fallet är det uppenbart att vi har brustit då hyresgästen, tillika fastighetschefen, själv både har beställt och attesterat de utförda arbetena i bostaden. Här borde vi ha haft större kontroll och bättre dialog”.

Nu vräks Sackleen

Mikael Sackleen slutade på egen begäran för drygt ett år sedan. Han är misstänkt för grovt mutbrott, tagande av muta och trolöshet mot huvudman. Hans fru misstänks för medhjälp till trolöshet mot huvudman under tiden januari 2010 till november 2015.

Statens fastighetsverks kan inte svara på varför hyran var så låg.

– Faktum är att jag också tycker att det är konstigt, säger Charlotta Andersson Lund, fastighetschef.

Hon hänvisar mer detaljfrågor till den nu korruptionsmisstänkte fastighetsdirektören Johan Zetterberg.

SFV kan inte heller svara på varför det stod fel storlek på bostaden i hyresavtalet.

Efter att missförhållandena uppdagades tog SFV initiativ till att vräka Sackleen från slottet. Fastighetsdirektören Johan Zetterberg sa upp avtalet i slutet av 2016 men Sackleen bor kvar under uppsägningsperioden.

– Nu vill vi införliva den här bostaden i den konferensverksamhet som finns på slottet. Men det kan ta lite tid när det handlar om att säga upp ett avtal med en privat bostad, säger Charlotta Andersson Lund.

SFV utreder också om de kan få skadestånd av Sackleen för hans otillåtna källarrenovering.

Enligt "Kalla fakta" misstänks Sackleen ha tagit ett spritförråd i beslag när en restaurang på slottet bytte ägare. Möbler som tillhörde slottet har också försvunnit och enligt "Kalla fakta" flyttats till Sackleens sommarstuga i den finska skärgården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.