Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han bodde i Usamas hus

Vid det här träningslägret för al-Qaida i Afghanistan kan Mehdi Ghezali ha befunnit sig innan USA började bomba landet.
Mehdi Ghezali påstår att han bodde hos en familj i Jalalabad i Afghanistan.
Men enligt TT bodde Ghezali i ett hus som tillhörde terrornätverket al-Qaida.
I dessa hus träffade jag sympatisörer från bland annat Sverige, sa den terrordömde algeriern Ahmed Ressam när han greps i USA.
Mehdi Ghezali.
Under fredagens presskonferens i Örebro påstod den så kallade Kubasvensken Mehdi Ghezali, 25, att han bodde hos en familj i den afghanska staden Jalalabad. Ghezali kom till Jalalabad någon gång sommaren 2001. Han stannade i fem månader. – Jag bodde hos en afghansk familj och levde ett enkelt liv. Jag lekte med barnen, åt med händerna och levde enkelt, hävdade Ghezali.

Bodde i al-Qaidatillhåll

Men enligt uppgift till TT bodde Ghezali i något som kallas "Algerian House", som beskrivs som ett känt tillhåll för al-Qaida i Jalalabad. Algerian House var en del av ett träningsläger som på arabiska kallas "biot al-ansar", sympatisörernas hus. Lägret beskrivs som ett område med flera byggnader. Sympatisörerna till al-Qaida indelades i grupper, efter deras ursprungsland.

Försökte spränga flygplats

Den 14 december 1999 grep amerikansk polis en algerier, Ahmed Ressam, 40, när man hittade 59 kilo sprängämnen i hans bil. Ressam dömdes för att ha försökt spränga flygplatsen i Los Angeles. Mot löfte om ett kort fängelsestraff (27 år) avslöjade han mycket om al-Qaida. I förhören berättade Ressam bland annat om just "Sympatisörernas hus": – De som hamnar där får ideologisk träning samt lektioner om hur man hanterar enkla vapen. Efter flera månader bestämmer träningsledarna vilka som ska gå vidare till al-Qaidas riktiga terrorskola som heter "al-Qaidas hus". – Där får man lära sig hur man attackera flygplatser, kraftverk, storföretag och militära baser. I utbildningen ingick även vapenkunskap och att spåra och mörda politiker.

Svensk al-Qaidacell

Ahmed Ressam avslöjade också att han träffade en svensk al-Qaidacell på fem personer i träningslägren. En av svenskarna var en 37-årig man som greps förra året i en Stockholmsförort, misstänkt för terrorism. Mannen dömdes sen för olaga vapeninnehav. Både "Sympatisörernas och al-Qaidas hus" bombades av USA under Afghanistankriget. Mehdi Ghezali släpptes från Guántanamobasen eftersom han, enligt USA, "inte längre utgör ett hot mot USA". Enligt svensk säkerhetspolis och åklagare Tomas Lindstrand finns heller inga brottsmisstankar mot Mehdi Ghezali i Sverige.