BESVIKEN. Nemo Hedén blev lovad fast jobb som barnskötare. En vecka senare meddelade chefen att innehållet på Nemos blogg gjorde att han inte skulle kunna jobba kvar när vikariatet gick ut. "Jag skrev inget som bröt mot sekretessen", säger Nemo. Foto: Martina Huber
BESVIKEN. Nemo Hedén blev lovad fast jobb som barnskötare. En vecka senare meddelade chefen att innehållet på Nemos blogg gjorde att han inte skulle kunna jobba kvar när vikariatet gick ut. "Jag skrev inget som bröt mot sekretessen", säger Nemo. Foto: Martina Huber

Han bloggade om sex - sparkades

Publicerad
Uppdaterad
Nemo Hedén, 22, blev lovad fast jobb som barnskötare på en förskola. Men när chefen fick reda på att han bloggade om sex och alkohol fick han inte jobba kvar.
- Jag har inte brutit mot någon sekretess. Det här är ju mitt privatliv, säger han.
För några veckor sedan blev Nemo Hedén, enligt honom själv, erbjuden en betald barnskötarutbildning som skulle mynna ut i ett fast jobb på en förskola i Värmdö kommun.
En vecka senare meddelade hans chef att hon hade läst hans blogg, och att innehållet var för olämpligt för att han skulle kunna jobba kvar när hans vikariat gick ut vid nyår.
- Chefen sade att innehållet var för obscent för att föräldrarna skulle vilja ha kvar sina barn kvar på förskolan. De skulle inte ha förtroende för mig, säger Nemo Hedén.

"Som en vanlig blogg"

Han hävdar att innehållet inte var extremt på något sätt.
- Det var som en vanlig blogg. Jag är 22 år och skrev inget som bröt mot sekretessen. Det "värsta" handlade om hur jag festade och hade sex med tjejer. Vad jag gör på fritiden är min ensak.
Nina Watson Trygg har barn på förskolan och är upprörd över att Nemo Hedén inte får jobba kvar.
Som förälder anser hon att anställda måste ha rätt att skildra sitt privatliv.
- Han har skött sitt jobb och är jätteuppskattad. Vi vill ha honom kvar.
Elisabeth Fredell, som är ansvarig för utbildningsområdet i Värmdö, säger att kommunen har en övertalighet på personal och att det råder anställningsstopp. Hon menar att Nemo Hedén kan ha missuppfattat saken när han pratat med sin chef.
Däremot tycker hon inte att det är lämpligt att blogga om sitt sexliv när man arbetar med barn.
- Jag har inte läst bloggen och kan inte kommentera den. Men jag har haft samtal med Nemo Hedén där jag förklarat att det är olämpligt att blogga om sitt sexliv som förskoleanställd. sägerr Elisabeth Fredell.
Expressen har sökt Nemo Hedéns chef, men utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag