Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han blir samordnare för högskoleprovet

Regeringen vill se ett högskoleprov i minskad skala i höst.
Högskoleminister Matilda Ernkrans (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Honeth blir ny nationell samordnare för högskoleprovet.
Foto: - - / PRESSBILD
Universitets- och högskolerådets avgående generaldirektör, Karin Röding.
Foto: Eva Dalin

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) har utsätt Peter Honeth till nationell samordnare för högskoleprovet.

– Jag ser honom som mycket lämpad för uppdraget att arbeta för att högskoleprovet blir av under hösten, säger Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande.

I måndags gav regeringen besked om att en nationell samordnare skulle tillsättas för att se till att höstens och vårens högskoleprov blir av. Beslutet följer efter flera turer kring högskoleprovet.

Universitets- och högskolerådet (UHR) och lärosätena har varit kritiska mot ett högskoleprov i höst. De menar att provet blir svårt att smittsäkra, samt att det inte finns tid till att genomföra de förberedelser som krävs.

Men regeringen och samarbetspartierna har stått fast. De kräver att provet blir av, om än i minskad skala.

Han blir nationell samordnare

På torsdagen har högskoleminister Matilda Ernkrans utsett Peter Honeth till nationell samordnare för högskoleprovet. Han har tidigare varit statssekreterare vid Utbildningsdepartementet, och universitetsdirektör vid Lunds universitet.

– Peter Honeth har en gedigen kunskap och politisk erfarenhet inom högskolesektorn, och jag ser honom som mycket lämpad för uppdraget att arbeta för att högskoleprovet blir av under hösten, säger högskoleminister Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande.

Generaldirektör avgår

Honeth tillsätts bara dagen efter att UHR:s tidigare generaldirektör, Karin Röding, gav besked om sin avgång. Hon var starkt kritisk till tillsättandet av en samordnare i frågan.

– Läser man texterna blir det en befälsordning jag inte kan acceptera. Jag får ansvaret men den nationella samordnaren får befogenheterna. För mig hänger ansvar och befogenheter samman och skiljer man på det kan jag inte leda en stor verksamhet, sa Karin Röding till SvD i går.

Karin Röding avgår i protest mot beslutet om högskoleprovet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.