Mikael Ribbenvik blir ny chef för Migrationsverket. Foto: Lisa MattissonMikael Ribbenvik blir ny chef för Migrationsverket. Foto: Lisa Mattisson
Mikael Ribbenvik blir ny chef för Migrationsverket.  Foto: Lisa Mattisson
Ribbenvik har varit vikarierande generaldirektör för Migrationsverket. Foto: Lisa MattissonRibbenvik har varit vikarierande generaldirektör för Migrationsverket. Foto: Lisa Mattisson
Ribbenvik har varit vikarierande generaldirektör för Migrationsverket. Foto: Lisa Mattisson

Han blir ny chef för Migrationsverket

Publicerad

Regeringen har utsett den vikarierande generaldirektören Mikael Ribbenvik, 49, till ny chef för Migrationsverket.

Han presenterades under fredagen på en presskonferens med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

– Det här är en person med ett utomordentligt gott omdöme och ett gott hjärta.

Mikael Ribbenvik har under flera år varit Migrationsverkets ansikte utåt och han har själv sagt att han "tål det mesta".

I en intervju med Helsingborgs Dagblad 2013 sa han:

– Jag har blivit kallad både bödel och landsförrädare, ibland i samma ärende. Det är svårt att föra dialog med extremister men jag brukar annars svara på alla brev. Jag har förstås drabbats av näthatet och får en massa kommentarer. Men jag har bra betalt och tål en hel del. Rena olagligheter accepteras förstås inte. Men det är jobbigt när familjen drabbas. De har ju inte valt mitt jobb.

Mikael Ribbenvik utsågs till generaldirektör för Migrationsverket på regeringssammanträdet

På gårdagens regeringssammanträde utsågs han till ny generaldirektör och chef för Migrationsverket – en myndighet som förra året hade 8 000 anställda.

Morgan Johansson presenterade den nya generaldirektören under fredagen.Foto: Henrik Jansson

Mikael Ribbenvik presenterades under fredagen av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad.

– Det här är en person som kan myndigheten utan och innan, konstaterade ministern, som samtidigt slog fast att ett antal stora och svåra utmaningar nu väntar för Migrationsverkets nya chef.

Regeringen har också fattat beslut om att inrätta en ny tjänst som överdirektör. Vem som får detta uppdrag är dock i nuläget oklart.

Mikael Ribbenvik konstaterade på presskonferensen:

– Detta är ett område som är i ständig förändring. Varje nytt år har nya förutsättningar, ibland varje ny månad.

Mikael Ribbenviks stora mål: Korta handläggningstiderna på Migrationsverket

Ribbenvik sa också att det fortfarande finns människor som väntar på besked sedan 2015. Han lovade samtidigt:

– Alla som kom under 2015 och 2016 ska ha fått sina besked under året. Handläggningstiderna ska kortas.

Samtidigt slog han fast:

– Vi står inför en helt ny situation på myndigheten, där vi måste anpassa vår kostym efter verksamhetens krav. Det betyder att vi måste bli mindre.

Men hur många av de 8 000 anställda i dag som nu får lämna myndigheten nämndes inte.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag