Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han blir Chiles nye president

Sebastián Piñera hyllas vid segerfesten efter segern i presidentvalet i Chile,Foto: ELVIS GONZALEZ / EPA / TT

Chiles folk har valt Sebastián Piñera till ny president.

Han fick 55 procent av rösterna i söndagens val.

Piñera är miljardär, med hjärtat till höger, och har varit landets president tidigare.

Den sittande socialistregeringens kandidat till presidentposten, Alejandro Guillier, förlorade valet med ganska bred marginal.

55-45 i favör Piñera i söndagen valomgång, som var den andra.

Valdeltagandet var lågt

Valresultatet beskrivs som ännu ett tecken på att vänstervågen i Latinamerika planat ut. Liksom i Argentina, Brasilien och Uruguay blåser konservativa vindar i Chile.

Sebastian Piñera, som styrde landet 2010-2014, förklarade i sitt segertal att han håller dörren på glänt för överläggningar med den avgående vänsterpresidenten Bachelet. Piñera söker breda lösningar.

– Jag vill vara alla chilenarens president, sa Piñera enligt CNN.

Valdeltagandet var dock lågt. Knappt hälften av landets 14 miljoner röstberättigade tog sig till vallokalerna, skriver DN:s  Sydamerikakorrespondent.

Sebastián Piñera är en stenrik affärsman som började ägna sig åt politiken. Enligt Forbes är han god för omkring 23 miljarder kronor och en av Chiles rikaste personer.

Piñera, född 1949, grundade sin förmögenhet med ett kreditkortföretag på 80-talet. Han har också ägt Chiles största flygbolag, ett elitfotbollslag och en tv-kanal.

Politiskt står han till höger och är företagarvänlig. Han beskriver sig som en "kristen humanist och medkännande konservativ".

Fick hantera långdraget gruvdrama

När Piñera satt som president förra gången, var han den förste höger-center-politikern på ämbetet sedan militärjuntans dagar.

Under den mandatperioden fick Piñera bland annat hantera omfattande demonstrationer och protester mot utbildningssystemet, samt den uppmärksammade gruvolyckan i San José i norra Chile där 33 gruvarbetare satt instängda i två månader 700 meter under marken. Samtliga kunde till sist räddas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.