Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han blev förälskad i skandalkirurgen

Den medicinska skandalen rullades upp när det stod klart att Paolo Macchiarini fuskat med forskningen och att flera av de patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade dött. Foto: Pressbilder
Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson Exp

Kirurgen Paolo Macchiarini charmade alla på Karolinska institutet – sedan uppdagades skandalerna med de konstgjorda luftstruparna.

I en krönika i Dagens medicin skriver läkaren Henrik Widegren om sin kärlek till den sparkade kirurgen.

"Han var min första medicinska man crush".

Det har gått en månad sedan kirurgen Paolo Macchiarini sparkades från Karolinska institutet.

Den medicinska skandalen rullades upp när det stod klart att han fuskat med forskningen och att flera av de patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade dött.

Men att Macchiarini ljugit om sin forskning var svårt för många att förstå. Flera vittnar om hans charm och dragningskraft.

"Stilig, professionell och ödmjuk"

I en krönika i Dagens medicin skriver Henrik Widegren, läkare vid Skånes universitetssjukhus, om hans handlösa förälskelse i skandalkirurgen.

I artikeln beskriver han deras första möte på en utbildningsdag arrangerat av Karolinska universitetssjukhuset.

"Du var stilig, professionell och ödmjuk. Med en mörk, avslappnad röst och en charmig italiensk brytning visade du slajd efter slajd, som förklarade att alla våra patienters problem skulle lösas med hjälp av en luftstrupe av plast, täckt med stamceller", skriver han och fortsätter:

"Vi fick ögonkontakt. Och jag tyckte att du tittade lite mer på mig än på de andra. Jag föll pladask. Du var min första medicinska man crush."

Skandalen uppdagad

På grund av dragningskraften struntade Widegren att ingreppen med de konstgjorda luftstruparna inte gjorts på någon människa tidigare – förälskelsen gjorde honom blind.

Han och Macchiarini träffades aldrig igen men i krönikan beskriver han hur han blev orolig när det ryktades om fel i kirurgens artiklar.

När skandalen växte byttes oron mot chock när Widegren insåg att andra fallit lika handlöst som honom för Macchiarinis charm.

Krönikan avslutas med Widegrens uppgörelse med den tidigare kärleken:

"Nu vet vi allt, Paolo. Ditt cv var sminkat, ditt omdöme borta och jag var bara en i mängden. Men jag kan inte förneka sanningen: En gång var jag kär i dig, Paolo Macchiarini", skriver han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!