Journalisten Jan Mosanders nya bok avslöjar svenska statens biståndsfiasko för miljarder kronor. Foto: Sara Pettersson
Journalisten Jan Mosanders nya bok avslöjar svenska statens biståndsfiasko för miljarder kronor. Foto: Sara Pettersson

Han avslöjar statens biståndsfiasko

Publicerad
Uppdaterad
Journalisten Jan Mosanders nya bok avslöjar svenska statens biståndsfiasko för miljarder kronor.
- Jag blir illa berörd av slappheten och slarvet hos Sida, säger han till Expressen.se.
Jan Mosander har ägnat över tio år åt att på halvtid granska regeringen och Sida, det statliga biståndsorganet. I sin nya bok ”Pengarna som försvann” avslöjar han att pengarna inte alltid används som det var tänkt.
- Man får ibland uppfattningen att det inte finns någon som helst respekt för pengars värde, säger Jan Mosander.
Mosanders intresse för bistånd väcktes på 90-talet när han granskade svenskt miljöbistånd till Polen.
- Det var en ganska dyster inblick men den väckte min nyfikenhet. Jag tyckte att det var konstigt att det alltid bara rapporterades om biståndsprojekt som var lyckade och framgångsrika, säger Jan Mosander.

"Bortkastade pengar"

Det som kanske berört honom allra mest är de så kallade Östersjömiljarderna. De två miljarder kronor som betalades ut var egentligen inte avsedda för bistånd, men genom kravet att projekten skulle ge svenska jobb kunde pengarna tas från sysselsättningsbudgeten.
- Det var helt bortkastade pengar. Det är otäckt att se när man tänker på att pengarna hade kunnat gå till att hjälpa nödlidande, säger Mosander.
Några exempel ur boken:
* Regeringen satsade 3 miljoner kronor på att restaurera en synagoga i en stad i Lettland där det inte finns några judar. De fördrevs eller mördades på 40-talet. Inte ett enda svenskt jobb skapades.
* Svenska staten satsade 28 miljoner på ett mejeri i Ryssland som skulle ge 110 nya svenska jobb. Men efter två år hade Projektet inte gett ett enda.
* 5 miljoner gick till att bygga om en kolchos. Projektet gav ett nytt jobb: en svensk konsult fick 114 000 kronor i månaden för att leda arbetet. Projektet lades ner innan det slutfördes.
Mosander betonar att han inte är motståndare till bistånd, och har själv skänkt mer än en procent av sin inkomst till bistånd i över tjugo år.
- Jag tycker att bistånd är bra - vi har råd med det. Men det måste finnas en respekt för att det är det allmännas pengar man använder, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag