INFILTRERADE NÄTVERKET. Expressens reporter David Baas avslöjade det svenska djursexnätverket. "Få ämnen engagerar mig så mycket som djur som far illa", säger David Baas. Foto: LINDA FORSELL
INFILTRERADE NÄTVERKET. Expressens reporter David Baas avslöjade det svenska djursexnätverket. "Få ämnen engagerar mig så mycket som djur som far illa", säger David Baas. Foto: LINDA FORSELL

Han avslöjade djursexnätverket

Publicerad
Expressens reporter David Baas infiltrerade det hemliga svenska djursexnätverket.
Hans reportage fick jordbruksminister Eskil Erlandsson att ändra sig.
Nu ska sex med djur förbjudas.
- Få ämnen engagerar så mycket som djur som far illa, säger David Baas.
Expressen avslöjade under tre dagar detaljer om det hemliga nätverket av människor som samlas för att utnyttja djur sexuellt.
I Sverige har sex med djur inte varit förbjudet i lag.
Nu blev följden att jordbruksminister Eskil Erlandsson backade från sin tidigare inställning och förklarade att lagstiftningen ska skärpas.
– Det ska inte vara tillåtet att ha samlag med djur, förklarade han.
– Jag accepterar inte att man förgriper sig på djur.

Inga djur fanns med

I tio månader arbetade Expressens reporter David Baas med att ta sig in i det hemliga nätverket och kartlägga aktiviteterna med hjälp av dold kamera.
– Det är ingen hemlighet att det finns människor som har sex med djur.
– Det som är nytt här är att det finns ett välorganiserat nätverk som ägnar sig åt systematiskt djurplågeri.
En av de populäraste sajterna är svensk. Baas ville ta reda på vilka som låg bakom.
Enda vägen var att börja delta i sajtens chatt, vilket ledde fram till första träffen. Där fanns inga djur med.

Blockerade känslorna

– Vi satt kring ett bord och pratade. Målet var att vi skulle lära känna varandra.
Kontrollen var mycket hård. Nätverkets huvudman krävde personuppgifter, som han kontrollerade mot skatteverkets data.
Baas visste att hans namn kunde avslöja honom och lånade därför personuppgifter från en annan.
Vad var värst?
– Det var absolut att bevittna ett övergrepp på ett djur, säger han.
– Under de mest obehagliga scenerna fick jag fokusera helt på att min kamerautrustning skulle fungera och blockera känslorna inför det som skedde inför mina ögon.
– Min roll var journalistens. Jag var där för att registrera vad som hände.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag