Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

46-åring åtalas för mordet på Julia

Den 45-årige ”hjälparen” åtalas nu för det misstänkta mordet på Julia.
97-åriga Julia Feltzin försvann i oktober, och hittades senare död i Svartån.
Foto: Polisen
Vid Svartån hittades även Julias rullator.

Den 46-årige ”hjälparen” misstänks ha mördat 97-åriga Julia Feltzin.

Hon polisanmälde sin kontaktperson för misshandel – och berättade om blåmärken och en sönderslagen tv.

Nu åtalas han för mordet på Julia. 

– Mannen var en av två som skulle ärva pengar efter henne, säger kammaråklagare Therese Johansson. 

I oktober 2021 anmäldes 97-åriga Julia Feltzin försvunnen av hemtjänsten.

Några senare hittades hon död i Svartån, och kort därefter häktades en 46-årig man misstänkt för mord.

Hon sågs senast i livet den 30 september och var då i sällskap med den nu åtalade mannen. De kände varandra sedan tidigare men var inte släkt.

– Åtalet bygger på en omfattande kartläggning av kvinnans och mannens liv. Jag menar att motivbilden är tvådelad. Dels finns det ett ekonomiskt motiv, dels finns ett motiv som handlar om stress hos 46-åringen som utlösts av att kvinnan några veckor innan mordet anmälde mannen för brott, säger kammaråklagare Therese Johansson som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren hade Julia polisanmält mannen efter ett bråk om ett av hennes smycken som ledde till att 46-åringen ska ha misshandlat henne. Samma dag som hon försvann var polisen på plats för att hålla ett förhör, men det fick skjutas upp på grund av att det saknades en teckentolk. 

Misstänks ha förskingrat pengar

Mannen åtalas även för grov förskingring omfattande cirka 483 000 kronor under åren 2019–2021. Enligt åtalet har han överfört pengar från kvinnans konto till sitt eget samt köpt egendom för hennes pengar, men behållit sakerna själv. 

Han har bland annat köpt en spis för 15 000 kronor och en I-phone.

– Det finns viss teknisk bevisning, men i övrigt är det ett indiciebevisningsmål. I misstänkts bil har polisen hittat ett par skinnhandskar som även bär spår av kvinnans dna. Enligt rättsläkaren har ett antal skador på kroppen uppkommit i nära anslutning till dödstidpunkten, säger Therese Johansson.

Den misstänkte 46-åringen har under hela förundersökningen förnekat brott. Han greps den 1 oktober och har sedan dess varit frihetsberövad.

Expressen har tidigare berättat om hur den misstänkte mannen under en längre tid hjälpt Julia med olika praktiska saker, även om han inte var registrerad som god man åt henne. 

Ombads att hjälpa Julia

Julia Feltzin var döv och kommunicerade med teckenspråk. Hon träffade den misstänkte mannen genom en förening för hörselskadade och eftersom Julia hade bott utomlands i många år behövde hon en hel del praktisk hjälp när hon flyttade hem till Sverige.

– De hade träffats i något sammanhang på en resa tidigare och han blev ombedd att hjälpa henne.

Det var runt 2015, och tre år senare blev den 46-årige mannen an av två förmånstagare i Julia Feltzins testamente - den andra arvtagaren var en yngre kvinnlig släkting som inte bodde i Sverige. 

– Hon hade en viss förmögenhet, säger Therese Johansson.

När det gäller det misstänkta mordet på Julia Feltzin har det var sig gått att slå fast den exakta mordplatsen eller exakt dödsorsak. 

Teorin från polis och åklagare är att mannen kört till någon plats vid Svartån i Örebro där han antingen kvävt eller på annat sätt skadat Julia Feltzin som hamnat i vattnet. Efteråt ska han ha kört med hennes rullator i bilen till Wadköping, där hennes rullator och handväska hittades. Mannen har i förhör sagt att de åkte till Wadköping för att diskutera varför relationen blivit som den blivit och att de satt på en bänk och pratade. 

– När han gick för att hämta rullatorn i bilen var hon borta när han kom tillbaka och han fick panik och bara lämnade allt på platsen, säger Therese Johansson.

Rättegången inleds den 30 maj. 

Efter att Julia hittades död inleddes en lex Sarah-utredning hos kommunen – som enligt utredaren Marie-Louise Hammar visar på flera brister.

TV3:s ”Efterlyst” går igenom misstänkta mordet på 97–åringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.