Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han är Sveriges värsta serievåldtäktsman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
GRIPANDET. Den 11 oktober förra året slog polisen till mot källarutrymmet i Örebro där Niklas Eliasson gömde sig.
Foto: Richard Ström

Han beskrivs som Sveriges värsta serievåldtäktsman genom tiderna. 

Utredningen mot misstänkte serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson närmar sig slutet -  inom kort åtalas 24-åringen för 14 överfall i Örebro. 

- Jag kan inte förstå att jag begått de här brotten, men jag inser att det är sanningen, säger han i förhör.

Vid sidan av Hagamannen Niklas Lindgren beskrivs 24-åringen från Örebro redan som Sveriges värsta våldtäktsman genom tiderna.

 Leif GW Persson, känd tv-profil och professor i kriminologi, säger:

 - Han tillhör en mycket sällsynt grupp personer -  inte ens en promille av den manliga befolkningen.

 Enligt advokat Margareta Arvidsson är polisutredningen i princip klar.

 - Jag väntar på att ett slutförhör hålls med min klient. Åklagaren har sagt att det kan komma ett åtal den 7 februari.

 Niklas Eliasson har erkänt 14 överfall  -  flera av dem rubriceras som våldtäkt.

 I polisförhör säger Niklas Lindgren att en inre röst uppmanat  honom att attackera kvinnor. Genom sin advokat säger han:

 - Jag har gjort det här med en känsla, en uppmaning, som jag inte kunnat motså. 

 Han är mycket ångerfull, enligt advokaten:

 - Jag förstår hur kvinnorna har lidit, säger han i förhör.

 Han säger också:

 - Jag erkänner allt som jag kan komma ihåg, det är det minsta jag kan göra för tjejerna.

 Experter drar redan paralleller mellan Örebromannen och Hagamannen. Niklas Lindgren, 38, dömdes 2006 till 14 års fängelse för mordförsök, grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt  -  brott han gjorde sig skyldig till i stadsdelen Haga. Han begick sina överfall mellan 1998 och 2005 -  och avslöjades genom DNA. 

"Börjar komma till vägs ände"

 Det är först nu som polis och åklagare inser vidden av den  serie sexbrott i Örebro Niklas Eliasson erkänt i förhör.

 Vice chefsåklagare Pia Åsberg säger till Expressen:

 - Vi börjar se en helhet och ett mönster i hans beteende.

 I flera av fallen som 24-åringen erkänt har kvinnorna utsatts för sexuella övergrepp -  i kombination med våld.

 Om Niklas Eliassons inställning, säger advokat Margareta Arvidsson:

 - Han erkänner i princip alla 14 fallen, även om vi inte är helt ense om hur de ska rubriceras.  I ett fallen vill åklagaren få det till ett våldtäktsförsök medan min klient erkänner rånförsök  -  något Örebro tingsrätt gick med på vid häktningsförhandlingen.

Niklas Eliassons likheter med Hagamannen Niklas Lindgren är flera. Läs mer i faktarutan. Foto: Tommy PedersenI april 2005 misstänks den då 18-årige Niklas Eliasson ha  inlett sin våldtäktsräd -  en överfallsserie som skakat och  spridit oro och skräck i Örebro.

 Polis och åklagare utesluter inte att det kan bli tal om ytterligare fall -  men medger:

 - Av naturliga skäl börjar vi nog komma till vägs ände, säger Torbjörn Carlson, polisens informationschef.

 Advokat Margareta Arvidsson säger att hennes klient inser att offren lidit.

 - Han är bedrövad och ångerfull över det han ställt till med. Han tycker att det är skönt att det är över. Han vill göra allt för att hjälpa till att få detta uppklarat. Han är medgörlig och samarbetsvillig,  säger hon.

 Den 11 oktober förra året slog  civilklädda spanare i hemlighet till mot ett källarutrymme i Örebro, där Niklas Eliasson gömde sig. Klockan var tio över sju på kvällen. Han visste att tiden var ute -  och han visste att polisen jagade honom.

 Vid gripandet ställde han bara en fråga till poliserna, enligt uppgift till Expressen:

 - Är det över nu?

"Han ligger i särklass"

 Dagarna innan hade han uteblivit från en DNA-topsning som han kallats till hos polisen. Kvällen före gripandet hade han dessutom våldtagit, försökt våldta och misshandlat tre unga kvinnor på tre olika platser i staden.

 Poliserna som förde ut den tidigare ostraffade Niklas Eliasson från det mörka källarutrymmet kunde då inte ana att de just gripit den man som kan vara en av Sveriges värsta sexsadister genom tiderna.

 Rättspsykiatern och överläkaren Eva Marie Laurén är övertygad:

 - Han ligger i särklass, troligen högst, när det gäller antalet våldtäkter och överfall, såvitt jag kan bedöma.

 Leif GW Persson, tv-profil och professor i kriminologi, håller med:

 - Han är en av de värsta kända våldtäktsförbrytarna, om han döms för de brott han erkänt, vill säga. I den här  typen av brottslighet ligger det en hög återfallsrisk.

 I flera förhör har polisen konfronterat Niklas Eliasson med den långa raden av sexbrott. Först nekade han, men ställd mot teknisk bevisning -  DNA-träff -  kom det första erkännandet.

 Det följdes av många fler.

 - Han har beskrivit det som att han inte rår på sig själv. Det är en känsla och inre röst som uppmanat och triggat  honom att överfalla, säger hans advokat.

 När han slog till för sista gången, den 10 oktober, valde han ut en kvinna  i medelåldern -  precis som Hagamannen Niklas Lindgren.

"Jag är oroad för framtiden"

 Efter gripandet har 24-åringen genomgått en liten sinnesundersökning, en  paragraf sju undersökning. Utredningen visar att han kan lida av en allvarlig  psykisk störning. Han säger i förhör att han är villig att genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

 - Han har ingenting emot det.

 Niklas Eliasson säger själv i polisförhör:

 - Jag är oroad för framtiden.

 Hans advokat säger:

 - Han är bekymrad, han vet att han har många år framför sig som han inte kan rå över.

 Niklas Eliasson beskrivs av sina vänner som blyg, tillbakadragen och inbunden -  med ett stort intresse för kampsport. I kriminalvårdens utredning har han själv berättat att han har haft svårt att etablera nära relationer, att han känt sig socialt isolerad. Att han har problem med att hantera alkohol och experimenterat med olika sorters narkotika.

 Men rättspsykiater Eva Marie Laurén, som tidigare bedömt bland andra Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic, är inte helt övertygad om att Niklas Eliasson är psykiskt sjuk.

 - En del säger så för att de tror att de ska klara sig undan lindrigare. Det kan vara så att man skyller på röster för att man vill lindra skuldkänslorna, säger hon.

 Kriminologen Jerzy Sarnecki delar hennes uppfattning:

 - Det kan vara sant, men det också kan vara ett försök till att bli dömd till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse, säger han.

FAKTA

Niklas Eliassons likheter med Hagamannen Niklas Lindgren


* Båda begick sina överfall under lång tid, i en begränsad miljö. Niklas Eliasson misstänks ha inlett sin räd i Örebro 2005. Han greps först fem år senare – 2010. Hagamannen slog till i stadsdelen Haga första gången 1998 – och greps 2005.
* Niklas Lindgren levde familjeliv med fru och barn under sin tid som den okände Hagamannen. Han var var dessutom ostraffad. Niklas Eliasson är också ostraffad.
* Niklas Lindgren utsatte flera av offren för massivt våld. Även Niklas Eliasson misstänks ha misshandlat de kvinnor han attackerat.
* Hagamannens sista offer – som han försökte mörda – var 51 år. Niklas Eliassons en kvinna i 60-årsåldern.
* Merparten av bådas offer är unga kvinnor.
* Båda begick sina överfall i ljusskygg utomhusmiljö, helst i skydd av mörker.
* Niklas Eliasson har i förhör berättat att han missbrukat både alkohol och droger – och att han varit påverkad när han attackerat. Niklas Lindgren begick brott i samband med att han gick i väg från en personalfest.
* DNA fällde Niklas Lindgren. Även Niklas Eliasson har konfronterats med teknisk bevisning, i form av DNA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.