Thomas Bodström (s) är flitig i riksdagen. Foto: SUVAD MRKONJIC
Thomas Bodström (s) är flitig i riksdagen. Foto: SUVAD MRKONJIC

Han är mest aktiva ex- minstern i riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström är den mest aktive ex-ministern i riksdagen, visar en granskning som Ekot har gjort.
Han har bland annat lämnat in överlägset flest motioner sedan socialdemokraterna hamnade i opposition - 80 stycken.
Regeringen Persson förlorade makten i valet 2006 efter ett långt maktinnehav och plötsligt fann sig ministrarna i opposition.
Men olika ministrar har anpassat sig på olika sätt till livet som ordinär riksdagsledamot, visar en granskning som Ekot har gjort.
Mest aktiv av dem alla är förre justitieministern Thomas Bodström. Han har skrivit 80 motioner, inlämnat 36 interpellationer, ställt 46 frågor till regeringen Reinfeldt och hållit 44 mer eller mindre inspirerande tal.
- Jag prioriterar riksdagsarbetet först. Jag vet ju inte om detta är den enda mandatperioden jag kommer att sitta i riksdagen, det vet man ju aldrig. Jag försöker varje vecka att vara aktiv med att till exempel ställa frågor och när det dyker upp en möjlighet till diskussion med (alliansens justitieminister) Beatrice Ask eller någon annan minister så ställer jag en interpellation, säger Thomas Bodström till Ekot.

Nuder sämst

Bakom honom kommer före detta biträdande finansministern Sven-Erik Österberg med bland annat 56 motioner och 73 tal.
Minst aktiva av de före detta statsråden är Leif Pagrotsky, tidigare utbildnings- och kulturminister, samt Pär Nuder, före detta finansminister.
Pagrotsky har lyckats samla på sig 17 motioner, en interpellation, fyra frågor till regeringen och sju tal.
Sämst är då Nuder med 13 motioner, inte en enda interpellation, en fråga och sex tal.
Pär Nuder har skriftligt svarat på Ekots frågor om varför han så sällan gör något i riksdagen.
”Jag tror mer på kollektivets möjligheter att påverka än att man som enskild riksdagsledamot kan få igenom en motion”, skriver Nuder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag