Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han är mäklare till stjärnorna i USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Het i storstads-pulsen. Fredrik Eklund är stjärnmäklaren som flera kändisar väljer att anlita.
Foto: Linda Forsell
Han är också aktuell med boken "Sälj" , där han beskriver vägen till sin framgång.
Fredrik Eklund har nyligen sålt skådespelerskan Sarah Jessica Parkers hus i New York.
Foto: Evan Agostini
Han säger att Michelle Obama är ett "fan".
Foto: Franck Robichon / Epa / Tt

NEW YORK. Han är stjärnmäklaren som förra året sålde lägenheter i New York för nära tio miljarder kronor.

Han har blivit - nästan - lika omtalad som Hollywoodskådisarna som anlitar honom.

Nu har Fredrik Eklund skrivit en bok om vägen dit.

– Du är aldrig coolare eller bättre än din senaste affär, säger han i en intervju med Expressen.

Fredrik Eklund var den andra mäklaren i ordningen som fick chansen att sälja skådespelerskan Sarah Jessica Parkers hus i New Yorks Greenwich village.

Eller, "fick chansen" förresten. Tog risken snarare.

Den förste som försökte lyckades aldrig få till en affär - och inte heller övertyga Sarah Jessica och maken Matthew Broderick att förväntningar gällande priset, 190 miljoner kronor, var för höga.

Oavsett, Eklund tog på sig det omöjliga uppdraget förra hösten.

– Hon ringde mig; "Hej, det är Sarah Jessica", och jag hörde direkt på rösten att det var hon, säger Eklund vars eget röstläge för första gången skjuter i höjden när det kommer till en kändis (de flesta andra namn, som Jennifer Lopez och Leonardo DiCaprio, swishar förbi slentrianmässigt).

– Jag ringde min bror Sigge direkt efteråt. Vi och mamma har sett alla avsnitt av "Sex & the city". Jag menar, Carrie är en av de stora anledningarna till att jag faktiskt flyttade till New York från första början.

Eklund, klädd i svart-grå Armanikostym, sätter fingret mot munnen och funderar. Han säger att han kanske borde ringa henne och fråga om vi kan ta bilderna till den här intervjun i hennes hus.

Hon kanske säger nej, varnar han. Men så länge ingen köpt det är det tekniskt sett möjligt.

Det blev en enorm medial uppståndelse när Sarah Jessica Parker vände sig till Fredrik Eklund och kollegan John Gomes efter sitt första nederlag.

– Jag och John mötte henne i huset. Vi gick genom regnet och där satt hon på trappan med sina gummistövlar när vi kom. Hon är fantastisk, för mig är hon New York personifierad...

Han sträcker plötsligt på sig för att titta ut genom glaskuben vi sitter i, får ögonkontakt med någon i sitt team där utanför, spricker upp i ett stort leende.

– Vänta, jag tror att..., säger han och reser sig upp.

När han kommit tillbaka och återigen lutat sig tillbaka i stolen säger han:

– En köpare skrev precis på kontraktet på Sarah Jessicas lägenhet... Det kommer bli ännu mer hype kring det här nu.

– Lustigt, cirkeln slöts på den historien, skrattar han.

Fredrik Eklund är precis hemkommen från Maldiverna dit han och maken Derek åkt för att halvt fira det faktum att boken "Sälj!" snart når bokhandlare i både USA och Sverige.

Resor och upplevelser är det Fredrik Eklund unnar sig efter en framgång. Hellre det än materiella ting, säger han.

– Vi reser ganska mycket sedan två år tillbaka. På helgerna kan vi åka till Miami eller Turks and Caicos om det är vinter. På sommaren blir det mer Hamptons.

Boken i fråga är en öppenhjärtig guide och inspiration till att göra resan som Fredrik Eklund själv gjort - från ensam och tomhänt drömmare till att för andra året i rad koras till bäst säljande mäklare i New York.

– Jag vill att det ska bli en modern handbok i hur man blir framgångsrik. Men den ska vara rolig också. Jag vill att man ska vända på bladen och skratta åt den excentriska och galna personen som jag är.

Boken är däremot inte en ren guide till mäklaryrket. Eklund menar i stället att hans väg till framgång går att applicera på massvis av branscher.

– Det är också en väldigt personlig bok. Jag tog beslutet att vara helt ärlig med allt. Låta min egen röst höras och verkligen ge bort alla tips och trick jag kan. Men även mina nederlag och det som jag gjorde fel när jag först kom hit.

– Det är lustigt, jag åt precis frukost med min bokagent och han sa att boken redan, på bara förhandsbeställningar, legat i toppen av alla titlar på Amazon och Barnes & Noble. Det var bara några timmar på Amazon och några dagar på Barnes & Noble, men ändå. Det händer aldrig säger han. Det är väldigt roligt! Tänk om den kan bli etta på New York Times Bestseller-lista - det vore något.

Dagen efter att denna intervju genomfördes gick "Sälj!" upp på förstaplatserna även på Bokus och Adlibris i Sverige.

Du skriver om hur du kom ut som homosexuell för din pappa. Det är väldigt personligt?

– För att bli en supersäljare måste du hitta din egen röst och det som är unikt med dig. Därför ville jag skriva om det. Ett av misstagen jag gjorde i början var att jag inte var en stolt svensk eller öppen med min läggning på det sättet. Jag var inte öppen med att våga vara den färgglada och galna Fredrik.

Fredrik Eklund tar inte bara på sig svindyra takvåningar. Han säljer heller inte bara kända människors lägenheter. Just nu jobbar han till exempel med lägenheter i två helt nya huskomplex i New York där priserna startar på 500 000 dollar - 4,3 miljoner kronor.

Däremot är han i dag själv en kändis för dem han jobbar åt, tv-serien där den fjärde säsongen precis är inspelad och klar - "Million Dollar Listing New York" - ses av många med intresse för fastighetsbranschen.

– Första gången någon sa åt mig att de gillade mig från tv var det förstås stort. Men nu hör jag det hela tiden. Leonardo DiCaprio sa att han sett alla avsnitt. Michelle Obama sägs också vara ett fan.

Många som sett honom på tv vill anlita den karismatiske svensken.

– Men du är aldrig coolare eller bättre än din senaste affär. Du måste leverera och sätta nya rekord hela tiden. På så sätt spelar det ingen roll om jag är känd eller inte.

Tycker andra mäklare att du kan bli för mycket?

– I mitten av min karriär var det så. Det var många som ville se mig krascha och brinna när jag skulle göra tv-serien till exempel. De sa att min karriär skulle vara över eftersom man inte kan vara reality-stjärna och mäklare samtidigt. Som mäklare ska man stå i bakgrunden av objekten, sa de. Jag vill stå jämsides. Men nu för tiden tror jag alla förstår att det har krävts mycket för att vara där jag är. Etta i New York och vi har slagit alla rekord i Stockholm också.

Frågan är hur länge till Fredrik Eklund kan behålla förstaplatsen bland New Yorks 30 000 mäklare.

Det framkommer under vår intervju att det förmodligen finns ännu ett bra skäl till att han delar med sig av sitt framgångsrecept just nu; att han rentav måste skicka facklan vidare ganska snart.

– Vi ska ha barn, jag och Derek. Då kommer allt förändras igen, säger han om den process som är i gång sedan en tid.

– Det tar lång tid. Vi har försökt bli gravida varje natt, men det går inte, skämtar han.

Fredrik Eklund berättar sedan att han och maken ska använda sig av en surrogatmamma och därför vet att de får en flicka inom en snar framtid.

– Vi vet att det blir en dotter för det är så man gör i USA. Man vet vad man stoppar in i surrogatmagen. Det är avancerat men hon håller på att göras nu kan man säga.

– Det ser så mysigt ut när man är på semester och familjerna leker med sina barn. Jag längtar väldigt mycket. Det kommer att bli svårt att fortsätta vara nummer ett i New York, så är det. Men förhoppningsvis får jag bli hennes nummer ett i stället.

Är gift med derek

NAMN: Fredrik Eklund

Född: Stockholm.

Bor: i USA sedan 2003.

Ålder: 37 år.

Yrke: Mäklare.

Familj: Gift med Derek Kaplan. Fredrik är bror till medieprofilen Sigge Eklund och son till ekonomen Klas Eklund.

Känd för: Tv-mäklare i realityserien "Million dollar listing New York", etta i försäljning bland New Yorks mäklare enligt Real Deal Magazine, driver den skandinaviska mäklarbyrån Eklund Stockholm New York.

tre av fredriksframgångstips:

Tro på dig själv

Förhoppningsvis finns det någon förebild där ute; kanske den där svenska killen som kom helt ensam till New York och gav sig in på den mest konkurrensansatta marknaden i staden - mäklar- branschen. Det hade jag förstås aldrig kunnat göra om jag inte trott på mig själv.

Hitta dig själv

Jag försökte gå tillbaka i tiden, till 5-6 års ålder, innan folk sa åt en hur man skulle vara och berätta vad som var omöjligt. Där, innan jag blev vuxen och tråkig, hittade jag den personen som jag är. Färgstark, glad och oskyldig. Jag försökte vara en robot, men ju mer jag varit mig själv, desto bättre har det gått.

Var noga med din tid

Jag har Abbas "Money, Money, Money" som väckarklocka 05.30. Det är en sak jag märkt att många uppskattat med mina tips; hur jag använder min kalender. Och det börjar med Abba för att jag ska flyga upp ur sängen. Sedan planerar jag mina dagar i så små beståndsdelar det går. Det är så man hinner spela in en tv-serie, vara den bäst säljande mäklaren i New York, åka på semestrar och så vidare, allt på samma gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.