Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han är Magdalena Anderssons make

Magdalena Andersson har formellt tillträtt som statsminister
Magdalena Andersson och Richard Friberg på Nobelbanketten 2018.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Magdalena Andersson och Richard Friberg på Nobelbanketten 2019.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Richard Friberg när Andersson valdes till ny S-ledare.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson har tillträtt som Sveriges statsminister.

Det betyder också att Sverige fått sin första ”first man”.

Han heter Richard Friberg.

Magdalena Andersson, 54, bor i Nacka utanför Stockholm med man och två barn.

När vi får en skymt av privatlivet på Instagram är statsministern ofta ute i naturen, senast när hon paddlade hemma i Nacka och tog en eftermiddagsfika ute på klipporna.

Hon och maken Richard Friberg gifte sig 1997 på en bygdegård utanför Magdalena Anderssons hemstad Uppsala. De har båda en bakgrund på Handelshögskolan i Stockholm där de träffades på 90-talet.

– Det underlättar ju när båda helst vill hänga ute i naturen och prata ekonomisk politik. Vi är ”a match made in heaven”, har Magdalena Andersson tidigare sagt till Svensk Dam.

Richard Friberg och Magdalena Andersson skrev uppsats tillsammans

Hon har beskrivit hur Richard Friberg både är hennes själsfrände och främsta bollplank kring den ekonomiska utvecklingen i världen. Richard Friberg är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och prefekt för den nationalekonomiska institutionen där sedan 2014. 

Han undervisar bland annat kandidatstudenterna i mikroekonomi, och är en respekterad forskare.

– Det är Handelshögskolans styrka – studenterna undervisas av lärare som är aktiva forskare och som befinner sig i forskningens framkant. För oss forskare är det en ynnest att varje år få möta 300 otroligt duktiga och taggade studenter, har Richard Friberg tidigare sagt. 

SvD har tidigare rapporterat om hur paret var i Chile och skrev uppsatsen ”Chilian Remigration” tillsammans, om utvandrare som återvänt. 

Se mer:

Tomas Eneroth har gjort ett väldigt bra jobb som infrastrukturminister, men jag personligen har nolltolerans för hur man behandlar kvinnor, säger Ida Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.