Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är iskall – han kommer inte betala”

Polisens nya teori om Anne-Elisabeths försvinnande
Tom Hagen är misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord, men inte frihetsberövad.Foto: TORBJØRN OLSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen spärrade av Hagens bostad.Foto: TORE MEEK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Hagen.Foto: PRIVAT/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Hagen.Foto: PRIVAT/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

”Han är iskall. Han kommer inte att betala”.

När polisen frågar Tom Hagen vad Anne-Elisabeth säger till de påstådda kidnapparna är han säker.

Månader senare är han själv misstänkt för delaktighet i hennes försvinnande. 

Det är Tom Hagen som 2018 själv kontaktar den norska polisen för att berätta om det hotbrev han fått skickat till sig. 

Enligt norska medier, däribland VG, står det: 

”När vi ser att du är seriös med betalning behandlar vi henne bra och förbereder oss på att släppa henne fri”.

Beskriver Anne-Elisabeth som smart

Enligt VG vet Tom Hagen vid tidpunkten inte om han ska betala.

Han är då inte misstänkt för något brott, och figurerar inte i utredningen på något annat sätt än som Anne-Elisabeths man. 

Han rådfrågar polisen om vad han ska göra, enligt VG, varpå polisen frågar honom vad han tror att Anne-Elisabeth Hagen säger till sina kidnappare. 

Enligt den norska tidningen tror Tom Hagen att Anne-Elisabeth argumenterar för att hon levt livet, att han själv är iskall och att hon frågar vad avsikten att döda henne skulle vara. 

Tom Hagen beskriver sin fru som smart och ”sannolikt starkare än de som har henne”. Han tror att hon redan är på väg att ”vinna mot dem”. 

Iscensatte kidnappning

Ett knappt år efter att Tom Hagen anmält att Anne-Elisabeth varit försvunnen ska han, enligt VG:s uppgifter, betalat 15 miljoner kronor i Bitcoins. Sedan dess har det varit tyst från de påstådda kidnapparna. 

I dag är Tom Hagen misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord. Den finns misstankar om att han iscensatt en kidnappning med ett ekonomiskt motiv för att vilseleda polisen. Han nekar till alla anklagelser om att han skulle ha något att göra med hennes försvinnande. 

Polisen vill inte kommentera vad som sagts i förhör med Tom Hagen, utan hävdar det kan komma att skada utredningen om de går ut med detaljerade uppgifter.  

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.