Ungdomsfängelset där den misstänkte mördaren Sanel, 18, sitter fruktar attacker efter uppståndelsen kring Tuğçe Albayraks död.Ungdomsfängelset där den misstänkte mördaren Sanel, 18, sitter fruktar attacker efter uppståndelsen kring Tuğçe Albayraks död.
Ungdomsfängelset där den misstänkte mördaren Sanel, 18, sitter fruktar attacker efter uppståndelsen kring Tuğçe Albayraks död.
Tuğçe Albayrak misshandlades till döds efter att hon försökt hjälpa två tjejer som blev antastade av ett killgäng.Tuğçe Albayrak misshandlades till döds efter att hon försökt hjälpa två tjejer som blev antastade av ett killgäng.
Tuğçe Albayrak misshandlades till döds efter att hon försökt hjälpa två tjejer som blev antastade av ett killgäng.

Han är gripen för att
ha dödat Tuğçe, 22

Publicerad

22-åriga lärarstudenten Tuğçe Albayrak misshandlades till döds.

Skälet: Hon försökte hjälpa två unga tjejer som antastades av några killar på en McDonald's-restaurang.

Efter sin död hyllas hon och 100 000 kräver att hon får tyska statens Förtjänstorden.

Ungdomsfängelset där den misstänkte gärningsmannen Sanel, 18, sitter fruktar attacker.

Tuğçe Albayrak var ute med väninnor och festade den 15 november i staden Offenbach i Tyskland. När de var på väg hem bestämde de att ta en hamburgare på McDonald's. Då vännerna var inne på restaurangen hörde Tuğçe Albayrak hur två kvinnor skrek inne på toaletten. De berusade tjejerna blev antastade av tre jämnåriga killar. Tuğçe Albayrak gick in och jagade i väg de gärningsmännen, som gav sig, men sa "vi ses utanför".

När Tuğçe Albayrak gick ut från restaurangen – fortfarande med en hamburgare i handen – väntade killarna på henne och en av dem gav sig på henne. Han slog henne i ansiktet, och när hon föll ihop slog hon huvudet i asfalten. Misshandeln skadade henne så svårt att hennes liv inte gick att rädda.

Den 28 november skulle Tuğçe2 ha fyllt 23 år. Denna dag beslöt hennes familj att stänga av de livsuppehållande apparaterna och natten till i går avled Tuğçe Albayrak. Hennes familj visade sig i sjukhusens fönster efter hennes död – utanför stod tusentals personer för att hedra hennes mod.

Tuğçe Albayraks död har skapat stora reaktioner både i Tyskland och i Turkiet, föräldrarnas ursprungsland.

Tysklands president Joachim Gauck har skickat kondoleanser till familjen.

– Efter den fruktansvärda attacken reagerade jag som många andra medborgare, jag blev väldigt upprörd. Tuğçe förtjänar stor respekt och uppskattning. Tuğçe är ett föredöme för oss alla, säger han i ett uttalande.

18-årig man gripen

I Offenbach demonstrerade 2 500 personer i dag. Många bar T-shirtar med texten "Jag älskar dig Tuğçe". "I dag är vi alla Tuğçe" står det på ett annat plakat.

På sajten change.org har en namnlista startat som kräver att Tuğçe Albayrak ska få en Förtjänstorden av tyska staten för det mod hon visade då de tre tjejerna attackerades. Över 100 000 personer har nu skrivit på listan och enligt Joachim Gauck utreds begäran just nu, skriver Berlinger Zeitung.

Tuğçe Albayraks pappa Ismail Albayrak säger till turkiska tidningen Hürriyet att hennes organ kommer att doneras, vilket var Tuğçe ville.

En 18-åring som enligt tyska tidningar har förnamnet Sanel har gripits och sitter nu på ett ungdomsfängelse. Anstalten är beredd på reaktioner efter den stora uppmärksamheten kring dådet.

– Naturligtvis fruktar vi attacker mot de misstänkta, säger en utredare till tyska tidskriften Bild.

Ungdomsfängelset har celler för de häktade, men bedriver också projekt för dem, som film och teater. Intagna får ta emot besök fyra gånger i månaden.

Den misstänkte gärningsmannen har erkänt handlingen.

– Han gör ingen hemlighet mot de andra intagna kring vad han gjorde. Men han är inte lika cool längre, han verkar inse vad han gjort, säger utredarna till Bild.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag