Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han är FBI:s mest jagade inför Bidens installation

FBI varnar för oroligheter inför ceremonin där Joe Biden ska sväras in.
FBI:s bild på mannen de jagar.
Foto: FBI HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rörbomben som hittades vid RNC-kontoret.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
I värsta fall är personen fortfarande aktiv.
Foto: FBI HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON. Här är den misstänkta bombmannen som är USA:s mest jagade man just nu. 

En belöning på 50 000 dollar har utlysts för att hitta honom – och FBI fruktar att han fortfarande kan vara aktiv.

En placerades vid republikanernas valorganisation RNC:s högkvarter, och en annan bomb lämnades vid demokraternas motsvarighet DNC. Båda rörbomberna var cirka tre decimeter långa och kopplade till ett slags timer. 

Enligt Fox News analyseras rörbombernas komponenter vid FBI-högkvarteret i Quantico utanför Washington, och det har klarlagts att dessa rörbomber var i funktionsdugligt skick och skulle kunna ha orsakat förstörelse om de detonerat. 

FBI letar nu ledtrådar utifrån detta, för att kunna klarlägga var och hur – och av vem – bomberna har tillverkats. 

– Varje explosiv enhet berättar en historia, säger en högt uppsatt person till Fox News.

Rörbomben var kopplad till en timer och låg vid vad som ser ut att vara en förpackning med råttgift.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Belöning på 400 000 kronor

Man tittar på saker som hur bomberna sattes samman, var de explosiva ämnena kan ha införskaffats, och jämför detta med tusentals andra bomber som finns i de federala databaserna. 

Med en dag kvar till installationen av Joe Biden som USA:s 46:e president är centrala Washington i princip helt avspärrat, och poliser samt tusentals militärer nationalgardet är utplacerade runtom i staden för att förhindra upplopp likt det för två veckor sedan, när fem personer dog. 

Under tisdagen skickade FBI ut varning till poliser i DC-området om att mannen som tillverkat bomberna ännu inte identifierats, och kan därmed vara fortsatt aktiv – och kan försöka placera ut fler bomber i huvudstaden.

Att hitta mannen bedöms nu som ”top priority” – ett ärende av största vikt. 

FBI utlyste redan förra veckan en belöning på 50 000 dollar – drygt 400 000 kronor – för tips som kan leda till ett gripande. 

Man publicerade också bild på mannen, som syntes i grå huvtröja, mörka byxor och sneakers med vita detaljer. Mannen bar på en ryggsäck med ljusa remmar. 

Men mannen är alltså fortsatt på fri fot. 

Expressens Johan Eriksson rapporterar från ett säkerhetstungt Washington, där FBI söker efter mannen som la ut rörbomber under stormningen av Kapitolium.
Information om planerade protester redan i helgen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.