Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han är en av de bästa i sitt yrke – ska utvisas

Tayyab Shabab är en av de främsta i sitt yrke och har bostad i Stockholm – nu ska han utvisas.
Foto: Privat
"Jag känner stor oro och ängslan", säger han själv.
Foto: Press

Han är högutbildad, har bostad i Stockholm och sägs tillhöra de skickligaste i Sverige inom sitt yrke.

Men nu ska Tayyab Shabab utvisas till Pakistan – efter en miss av hans tidigare arbetsgivare.

Tayyab har fyra veckor på sig att lämna Sverige.

– Jag känner stor oro och ängslan, säger han.

Med en kandidatexamen i datakunskap i ryggsäcken kom Tayyab Shabab, nu 27, till Sverige från Pakistan som student i slutet av augusti 2013.

Han siktade mot högre studier och hamnade sedermera på Linnéuniversitetet i Växjö där han påbörjade mastersprogrammet i datavetenskap.

Numera har Tayyab sin fru i Sverige och han bor i en lägenhet i centrala Stockholm.

Han har även en tillsvidareanställning hos Dynamo, enligt företagets egen utsago en av Sveriges snabbast växande utvecklare av appar och mobila lösningar.

Tayyab rankas som en av företagets mest lovande utvecklare – en nyckelperson – och en av de vassaste av sitt slag i hela Sverige.

– Han jobbar nu med att utveckla komplexa system för att börsen ska fungera i realtid. Han besitter en nästintill unik kompetens med det han kan, säger Mathias Plank, grundare och vd på Dynamo.

Men nu ska Tayyab och hans fru utvisas tillbaka till Pakistan.

"Det är en tragedi"

När Tayyab ansökte om förlängning av sitt arbets- och uppehållstillstånd i våras uppstod nämligen problem.

Migrationsverket upptäckte då att Tayyab inte hade omfattats av det kollektivavtalsenliga försäkringsskydd som tidigare angetts som underlag när han fick sitt första uppehållstillstånd – då via sin dåvarande arbetsgivare i Växjö, där Tayyab arbetade som webbutvecklare.

En miss av hans föregående arbetsgivare gör att Tayyab nu alltså måste lämna Sverige.

– Man blir ju skrämd av hur Migrationsverket agerar i det här. Han har lön, bostad och sin fru här, och han är en av de allra vassaste utvecklarna vi har. Det är en tragedi, både för Sverige och hans familj, säger Mathias Plank.

Mathias Plank.
Foto: Pressbild

I Migrationsverkets beslut framkommer det att Tayyabs föregående arbetsgivare glömde att teckna en tjänstepensionsförsäkring för honom.

Den uteblivna pensionsförsäkringen kompenserades senare med högre lön. Motsvarade 2,2 procent. Men inte tillräckligt för att motsvara en kollektivavtalsenlig tjänstepensionsförsäkring, alltså 4,5 procent, konstaterar Migrationsverket.

Vilket är ett krav.

"Migrationsverket bedömer därmed att din arbetsgivare inte kan anses ha infriat de anställningsvillkor som utlovades i anställningserbjudandet som låg till grund för att ditt tidigare tillstånd beviljades. Förutsättningarna för arbetstillståndet har således inte uppfyllts under den tidigare tillståndsperioden", skriver Migrationsverket i sitt beslut.

– Det har ju inget med mig att göra, säger Tayyab uppgivet.

– Att han saknade försäkringar delar av tiden beror ju på Skatteverket, som inte gett honom ett personnummer, vilket de är långsamma med. Och då går det inte att försäkra en individ, inte heller öppna bankkonto - vilket vi har flera andra exempel på, säger Mathias Plank.

"Jag känner oro"

Migrationsverkets besked landade på Tayyabs bord i måndags:

Du har fyra veckor på dig att lämna landet.

– Det känns så konstigt för mig, och jag blir så besviken. Jag känner stor oro och ängslan. Jag har ett bra jobb här, ett permanent jobb, och en lägenhet, och jag förväntade mig inte det här alls, säger Tayyab.

Samtidigt har Tayyab ett arbete som han brinner för och vill sköta under tiden.

– När jag är på jobbet kan jag inte tänka på någonting annat. Jag tänker bara på migrationsbeslutet och hur, eller vad, jag kan göra åt problemet. Det gör mig galen och rädd, säger Tayyab, som en stund senare ska springa på ett möte med en kund.

– Men jag kommer att slåss mot beslutet för jag tycker att det är helt oacceptabelt. Min förra arbetsgivare försöker att hjälpa mig, min nuvarande arbetsgivare hjälper också till, säger Tayyab.

Chefen upprörd

Mathias Plank och hans företag har kopplat in jurister i ett försök att överklaga Migrationsverkets beslut.

– Vi är livrädda för att tappa honom. Det vill vi inte, varken på det personliga planet eller som företag, säger Mathias Plank.

Mathias Plank menar att det inte får gå till så här. Varken i det här fallet eller i framtiden då andra riskerar att drabbas. Han har även upptäckt direkta felaktigheter i Migrationsverkets beslut.

– Man blir ju chockad och det är helt upprivande. Som om det är osant. När man läser om beslutet och grunderna så blir man ju förbannad för det saknar helt rim och reson. De har ingen argumentation för beslutet. Det finns inga skäl för varför man ska visa ut en så här duktig person, säger han.

Migrationsverket: "Tyvärr drabbas arbetstagaren"

Alexandra Elias är presskommunikatör på Migrationsverket.

Hon menar, utan att gå in på det Tayyabs ärende specifikt, att man måste se till den lagstiftning som finns.

– Det finns en dom från Migrationsdomstolen som säger att arbetstagaren ska kunna uppvisa att hen arbetat och fått de villkor som ställts som grund för att bevilja arbetstillståndet, under varje månad.

Så om en arbetsgivare gör en miss, eller glömmer som i det här fallet, drabbas den enskilde?

– Det är ledsamt när den enskilde drabbas på det här sättet samtidigt måste vi respektera den svenska lagstiftningen. Har man skickat in handlingar till oss om att alla villkor är uppfyllda men de i själva verket inte är det så har tillståndet beviljats på felaktiga grunder och tillståndet måste då återkallas.

Enligt Alexandra Elias är det svårt att ta hänsyn till den enskildes oskuld i ärendet när en arbetsgivare inte har agerat enligt de riktlinjer som finns.

– Utan att gå in i det enskilda ärendet så låter det som att man inte har uppfyllt de krav som ställs för att, enligt svensk lagstiftning, beviljas ett arbetstillstånd i Sverige. Och återigen är det tyvärr, arbetstagaren som drabbas av det som en följd av att arbetsgivaren inte gjort det som ålagt honom. Vi förvaltar bara den lagstiftning som våra folkvalda politiker har fattat beslut om, säger hon.


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt i ett citat att Migrationsverket utfärdar personnummer. Det är Skatteverket som utfärdar personnummer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.