Sven-Erik Österberg, (s) är bäst i riksdagen på att åka taxi. Foto: Riksdagen
Sven-Erik Österberg, (s) är bäst i riksdagen – på att åka taxi. Foto: Riksdagen

Han är bäst i riksdagen på att åka taxi

Publicerad
Sven-Erik Österberg, (s) är bäst i riksdagen.
På att åka taxi.
I fjol åkte han taxi för totalt 78 728 kronor.
Orsaken är resor från bostaden till tåget i Västerås.
- Man får försöka välja det sätt som är rimligast, säger han till Vasteras.expressen.se.
Socialdemokraten Sven-Erik Österberg lyckades alltså få ersättning för taxiresor på 78 728 kronor i fjol. Orsaken är hans veckopendling till Stockholm.
– Jag har fem och en halv mil till Västerås från den by där jag bor, söder om Skinnskatteberg. Då åker jag taxi till tåget från Västerås till Stockholm dit jag veckopendlar. Sedan har jag haft många nationella uppdrag som kräver att jag reser mycket, till exempel som talesman i arbetsmarknadsfrågor. Sedan har det blivit några tidiga morgnar till Arlanda också när jag ska i väg med flyget.

"Upplever summan som stor"

Hur tycker du man ska tänka som riksdagsman angående taxiåkande?
– Man får försöka välja det som är rimligast. I Stockholm går jag i princip mellan alla möten, med något undantag. När jag ska flyga försöker jag åka Arlanda Express. Sedan har jag ju åtaganden mot familjen, det gäller att hitta en balans. Jag hade säkert kunna åka till Stockholm redan på söndag kväll, men jag måste ju tänka på familjen också.
Hur tror du folk runt om i landet upplever ditt taxiåkande?
– Folk upplever det väl som att summan är stor. Men när man berättar vad ens arbete går ut på och vad jag gör, då blir bilden genast mer rimlig.
Är du förvånad över att du åkt med taxi i hela Riksdagen?
– Ja, jag vet inte. Nu har jag ju fått fler centrala uppdrag och en annan position i partiet som gör att jag måste resa mer.
Försöker du åka kollektivt?
– Nu går det ju ingen rimlig väg från mig och till Västerås. Hade jag bott i Hallstahammar eller Surahammar dit det går tåg hade det säkert varit annorlunda. Då kanske mitt taxiåkande hade stannat på någon tusenlapp.
Ska du hem nu?
– Nej jag blir kvar i Västerås så jag åker nog hem först på lördag.
Ska du åka taxi då?
– Haha, då blir det kanske taxi. Men om jag har tur kanske frun är nere i Västerås och handlar så att jag kan åka med henne istället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag