Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han åkte regeringens plan till privatfest

MELLANLANDNING. Kungen och Silvia kliver av regeringsplanet. Efter stoppet i Tyskland skulle de vidare till Norge. Foto: Bild-Zeitung

Kungen och drottningen utnyttjade i lördags regeringsplanet för att åka till en privat fest hos prinsessan Madeleines gudfar i Tyskland.

Enligt hovet gjorde man så för att kungaparet skulle hinna till ett officiellt besök i Norge efter kalaset i den tyska staden Coburg.

– Man hade alternativet att gå tom ner och hämta i Coburg eller låta planet gå med kungaparet ned, säger Bertil Ternert, informationschef vid hovet.

SÅ SÄGER REGLERNA OM REGERINGSPLANET

Statsflygsförordning (1999:1354). Flygplan för statschefens och den högsta civila och militära ledningens resor

1§ Denna förordning gäller användningen av de flygplan som staten anskaffat för statschefens och den högsta civila och militära ledningens resor.

Förordningen skall också tillämpas på flygplan som används tillfälligt för detta ändamål och som staten innehar eller hyr.

Andra resor som flygplanen får användas för

2§ När statschefen eller den högsta civila eller militära ledningen inte använder sig av ett flygplan får det användas för andra statliga myndigheters behov.

3§ Den som reser med ett flygplan kan bestämma att någon eller några andra personer får följa med på flygningen.

Vid 16-tiden i lördags landade kungen och drottningen med regeringsplanet på flygplatsen utanför staden Erfurt i Tyskland. Därifrån färdades de i bil till staden Coburg, för att fira kungens kusin och syssling, tillika prinsessan Madeleines gudfar, Andreas furste av Sachsen-Coburg und Gotha.

Festen ägde rum på slottet Callenberg, dit 140 vip-gäster var inbjudna, bland dem kungligheter från flera europeiska länder. Kungaparet åkte efteråt till lyxhotellet Goldene Traube, där de spenderade natten.

Det var enligt hovet inget officiellt uppdrag, utan en tillställning av helt privat karaktär.

– Det var ingen officiell aktivitet, säger Bertil Ternert, informationschef vid hovet.

Skulle vidare till Norge

Men ändå användes regeringsplanet. Anledningen är enligt hovet att kungaparet i går, dagen efter festen, åkte till Oslo för att träffa det norska kungaparet, vilket är ett officiellt uppdrag.

– Ena turen är ju en officiell resa och andra turen är mer privat, säger Ternert.

– Den som gjorde planeringen för den här resan ansåg att planet kan gå ner för att sedan gå in på den officiella resan, säger han också.

Men då måste besättningen övernatta där. Hade det inte varit billigare att åka ned med ett tomt plan samma dag och hämta kungaparet?

– Ja, det är liksom det som är frågeställningen. Och den som har planerat resan ansåg att det var skäligt att göra det här, säger Ternert.

Regeringsplanet får väl bara användas till officiella resor?

– Ja, eller i samband med officiella resor, säger Bertil Ternert.

- Det är en reseplanerare som gör det här och man tar självklart de här hänsynen. Jag vet att kungen är mycket noggrann med att han inte på något sätt ska överutnyttja flygplanet, säger han också.

Kronprinsessan Victoria var också med på festligheterna i Coburg. Enligt Bertil Ternert flög hon reguljärt. Statschefen och den ställföreträdande statschefen får nämligen inte resa i samma flygplan.

Oklart vad resan kostar

Regeringsplanet, eller statsflyget som det heter mer formellt, tillhör försvarsmakten och utnyttjas av hovet, regeringen och försvarsmakten.

I går kväll kunde inte försvarsmakten svara på vad kungaparets resa till Tyskland kostar, men som jämförelse kan nämnas att en resa till Bryssel med regeringsplanet kostar ungefär 20 000 kronor enkel väg. För att ta ytterligare ett exempel fakturerade försvarsmakten förra sommaren 27 000 kronor för en enkel resa till Milano.

I fallet med kungaparets resa till Tyskland kan det tillkomma extra kostnader på grund av övernattning för besättningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!