Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hampus, 10, vet att han ska dö av cancern

Två dagar innan julafton fick familjen det slutgiltiga beskedet – Hampus skulle inte överleva sin cancer.
Foto: PRIVAT

Strax innan jul fick tioårige Hampus beskedet om att han inte kommer att överleva sin cancer.

Förra veckan började han ta bromsmedicin, men mer än så kan läkarna inte göra.

Nu har flera privatpersoner gått ihop och samlat in hela 83 000 kronor för att Hampus ska kunna uppfylla sin sista önskan – att åka på solsemester med sin familj.

– Det är helt sjukt hur fina människor det finns, säger Hampus mamma Linn.

När Hampus var fyra år gammal fick han den mycket svåra cancerdiagnosen ALL (akut lymfatisk leukemi). Prognosen läkarna gav familjen var att han efter drygt två års behandling skulle vara helt återställd.

Men på Hampus åttaårsdag fick han veta att han drabbats av en annan form av cancer – den väldigt ovanliga benmärgssjukdomen MDS. Bara ett barn i Sverige har tidigare drabbats av sjukdomen.

Två dagar innan julafton fick familjen det slutgiltiga beskedet – Hampus skulle inte överleva sin cancer.

Linn Monthan, 34, är Hampus mamma och berättar:

– Jag har ju haft en magkänsla hela tiden att det kommer att gå så här, men någonstans har man ju hoppats att det ska vara fel. Det är ju verkligen en förälders värsta mardröm, man tror ju inte att det ska hända en själv, säger hon.

"Det är overkligt"

Hampus har genomgått både strålbehandling och två benmärgtransplantationer. Efter beskedet i julas frågade Hampus sin mamma ifall det skulle bli en tredje operation.

Linn berättar att hon svarat vad läkarna sagt – det finns inget mer att göra.

– Då undrade han vad som kommer hända nu. "Vad tror du kommer att hända?", frågade jag honom, och han svarade: "Jag kommer dö va mamma".

Efter beskedet i julas frågade Hampus sin mamma ifall det skulle bli en tredje operation.
Foto: PRIVAT

Linn berättar att Hampus ofta pratar telefon med sina kompisar, och att han berättar för dem om sin sjukdom.

– Jag tror inte att han vill göra mig och hans pappa ledsna och oroliga genom att prata med oss om det, säger hon.

Linn umgås med sin son så mycket det går, och de brukar kolla på Youtube-videos och spela spel hemma.

– Vi kämpar på och försöker göra det bästa av situationen nu, ta tillvara på allting och skapa nya minnen. Ibland bryter jag ju ihop, men man måste ju göra det för att orka tror jag. Det är så himla overkligt. Jag har inte riktigt tagit in det.

Samlat in 83 000

Hampus sista önskan är att få åka på solsemester med sin familj.

Catja Karlberg, 31, fick höra om Hampus situation och bestämde sig för att starta en insamling med hjälp av sin Facebookgrupp "Ellas hjältar".

På bara tre dagar hade gruppen samlat in 83 000 kronor.

Tillsammans med sin fyraåriga dotter Ella, åkte Catja under onsdagen till Stockholm för att överraska Hampus och hans familj.

Linn berättar hur både hon och Hampus blev helt chockade när de fick det oväntade besöket.

– Han blev jätteglad. När de berättade beloppet de hade samlat ihop, började jag gråta och var tvungen att gå ifrån en stund.

– Det är helt sjukt hur fina människor det finns, människor som inte ens känner oss. Jag har så svårt att ta in det, säger hon.

Catja berättar att insamlingen fortfarande är öppen, och att de pengar som samlas in i efterhand kommer att skickas till Hampus.

– Vi är så glada över att få veta att hans dröm blir sann. Det värmer oss långt inombords att få ha träffat honom, säger hon.

Hela släkten med

Linn berättar att de planerar att åka till Kanarieöarna i slutet av februari.

– Det är varmt och ligger inte allt för långt bort, ifall det skulle hända något med Hampus och vi tvingas att åka akut till Sverige. Man vet ju aldrig.

Hela släkten på 30-40 personer ska följa med på semestern.

– Vi ska bo på ett hotell med vattenland, Hampus älskar ju att bada. Han vill också göra olika utflykter, så vi ska bland annat åka ubåt och kolla på delfiner, säger Linn.

– Om man träffar Hampus nu så ser han inte sjuk ut, man förstår ju inte att han kommer att dö. Han är så pigg och glad och leker och skojar med alla. Fastän Hampus vet hur det ligger till, så säger han att han kommer att kämpa i alla fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.