Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hämndens svärd” kallas största hotet sen bin Ladin

Här är några av de dödligaste terrordåden på 2000-talet
Usama bin Ladin låg bakom terrordåden i USA där 3 000 personer dog.
Foto: UNCREDITED / AP
Usama bin Ladin ledde al-Qaida fram till sin död 2011.
Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Han pekas ut som al-Qaidas nya ledare – och det största terrorhotet sedan Usama bin Ladin.

Saif al-Adel, som kallar sig själv ”Hämndens svärd”, uppges rekrytera från IS. Experter varnar för att Saif al-Adel, som de kallar ”en briljant och hänsynslös strateg”, kan skapa en sammanslagning av de båda terrororganisationerna och fruktar att han planerar en våg av terroristdåd i västvärlden.

– Jämfört med Zawahiri kommer han troligen att vara en mycket mer effektiv ledare, möjligen till och med mer än bin Ladin själv var, säger en terrorexpert till Mirror.

Saif al-Adel uppges ha tagit över al-Qaida efter den tidigare ledaren Ayman Zawahiri som antas vara död. ”Hämndens svärd” är ett av namnen på FBI:s lista över världens mest jagade män och han har ett pris på motsvarande 88 miljoner kronor på sitt huvud.

Saif al-Adel har varit ansvarig för terrordåd i tre decennier enligt brittisk och amerikansk säkerhetstjänst, bland annat bombattentaten mot amerikanska ambassader i Nairobi och Dar es Salaam där 224 personer dog.

Saif al-Adel kallar sig själv ”Hämndens svärd”.
Foto: Wikimedia

3 000 personer dog i terrordåden

Saif al-Adel basade över tidigare al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins livvaktsstyrka i Afghanistan. Usama bin Ladin var ansvarig för terrordåden i USA den 11 september 2001 då knappt 3 000 personer dog, bland annat genom att två flygplan kraschades in i World Trade Center varpå tornen rasade. Ayman Zawahiri tog över som ledare för al-Qaida efter Usama bin Ladins död 2011. I och med Ayman Zawahiris förmodade död riktar nu FBI in sig på att al-Qaida kommer att bli mer aktivt.

Ali Soufan, som tidigare arbetade som terrorexpert för FBI, säger att en person som kände Saif al-Adel under tiden i Afghanistan beskriver honom som ”den som alltid var mest oberörd över att oskyldiga civila dog”. Saif al-Adel har sedan tidigare kopplingar till IS.

”Hans höga status inom rörelsen kombinerat med hans långa erfarenhet av att ha varit ledare och planerat terrordåd gör honom potentiellt farlig”, skriver Soufan.

3 000 personer dog i terrordåden i USA 2001
Foto: CHAO SOI CHEONG / AP

Varnar för en större och helt ny typ av terrororganisation

Brittiske terrorexperten Richard Kemp varnar för faran kring att Saif är ny al-Qaida-ledare på grund av hans kopplingar till IS, något som enligt Kemp skulle kunna leda till en större och helt ny typ av terrororganisation.

– Han skulle antingen kunna locka över IS-medlemmar till al-Qaida eller skapa en sorts sammanslagning av de två terrororganisationerna, säger Richard Kemp till Mirror och fortsätter:

– Han är en intelligent strateg. Allt handlar om ledarskap. Han skulle kunna ge terrorrörelsen nytt liv.

16-åring misstänkt för förberedelse till terrordåd i Norge

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.