Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hämnd hotar Sverige-demokraternas topp

BJÖRN SÖDER
Avgående partisekreterare och andre vice talman
På måndag tvingas han sluta som partisekreterare efter tio år – trots att Björn Söder själv anser att han bör sitta kvar tills Jimmie Åkesson är tillbaka. Var en i "de fyras gäng" som efter stridigheter inom Sverigedemokraterna tog makten 2005.
Foto: Sven Lindwall
GUSTAV KASSELSTRAND
Ordförande i Sverigedemokratisk ungdom sedan 2011

Utmanades om ordförandeposten både 2012 och 2013, men blev vald med acklamation så sent som i september förra året – trots att partiledningen stöttade utmanaren, partiledarens pressekreterare Henrik Vinge.

Foto: Olle Sporrong
MIKAEL JANSSON
Tidigare partiledare för Sverigedemokraterna

Var partiordförande för SD i tio år. Utmanades i maj 2005 av Jimmie Åkesson – och förlorade. Många av de som fanns vid Janssons sida har på senare år uteslutits ur partiet av olika anledningar, men han finns kvar som riksdagsledamot och talesperson i försvarsfrågor.

Efter 18 år i partiledningen väntas partisekreteraren Björn Söder kastas ut på partistyrelsemötet på måndag – när Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson gör gemensam sak.

Men hämnden kan komma snabbt.

Här är fiendefalangerna som hotar SD-ledningen framöver.

DE KAN HÄMNAS PÅ ÅKESSON OCH KARLSSON

BJÖRN SÖDER

Avgående partisekreterare och andre vice talman

På måndag tvingas han sluta som partisekreterare efter tio år – trots att Björn Söder själv anser att han bör sitta kvar tills Jimmie Åkesson är tillbaka. Var en i "de fyras gäng" som efter stridigheter inom Sverigedemokraternatog makten 2005.

GUSTAV KASSELSTRAND

Ordförande i Sverigedemokratisk ungdom sedan 2011

Utmanades om ordförandeposten både 2012 och 2013, men blev vald med acklamation så sent som i september förra året – trots att partiledningen stöttade utmanaren, partiledarens pressekreterare Henrik Vinge.

MIKAEL JANSSON

Tidigare partiledare för Sverigedemokraterna

Var partiordförande för SD i tio år. Utmanades i maj 2005 av Jimmie Åkesson – och förlorade. Många av de som fanns vid Janssons sida har på senare år uteslutits ur partiet av olika anledningar, men han finns kvar som riksdagsledamot och talesperson i försvarsfrågor.

Experterna om SD-maktkampen

Björn Häger, författare och journalist:
"Det låter väldigt mycket som Ny demokrati. Ny demokrati krigade ihjäl sig. Partierna har gemensamt att de är två väldigt snabbt växande partier. De har växtvärk. Då blir det väldigt mycket konflikter. Det kan leda till en splittring. Det är det enda som kan döda det här partiet. En partiledarstrid är inte bra för Sverigedemokraterna. Det var så Ny demokrati dog. De gick från fyra fem procent till en procent på bara några månader. De kollapsade fullständigt. En öppen partiledarstil kan påverka i negativ mening. Det tror jag inte gynnar någon inom SD."

 

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet:

"Det är inte så konstigt att det här förekommer i ett parti. Men jag är förvånad över att man går ut så här öppet med diskussionen. Men det kan man ta som ett tecken på att man vill visa at man är ett öppet och demokratiskt parti. Partiet är inte Jimmie Åkesson. Det finns fler personer har man sett nu. Jag tycker inte det skulle vara dramatiskt om det blev en ny partiledare. Det skulle inte vara märkvärdigt. Tio år är max för en partiledare i dag."

 

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet
"Det är en markering från Jimmie Åkessons sida. Att partiledaren som är sjukskriven inte riktigt känner att det går att lämna det till Mattias Karlsson. Det tyder på att det är viktigare än bara synen på sakfrågor. Men exakt vem det är en markering emot är svårt att säga. När saker kommer till offentligheten är de snarare större än mindre. Partiet måste dämpa det här, för annars löper det i väg."

EXPRESSENS SENASTE SD-AVSLÖJANDEN

Expressen 18 januari. Expressen avslöjar att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har censurerats i den egna tidningen, maktkampen i partiet och publicerar ett dokument från partiets verkställande utskott som avslöjar ett lönebråk i partitoppen.

 

Expressen 19 januari. Expressen kan avslöja att Björn Söder kan petas redan inom en vecka, trots att han själv säger att han vill stanna.

 

Expressen.se måndag. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bryter tystnaden efter sin sjukskrivning i ett mejl till Expressen. Han väljer sida i konflikten och ger stöd till Söders utmanare om partisekreterarposten, Richard Jomshof.

Den sjukskrivna SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiledarvikarien Mattias Karlsson gör gemensam sak och planerar att avsätta partisekreteraren Björn Söder när partistyrelsen sammanträder på måndag.

"Min ambition har hela tiden varit att partisekreterarrollen ska förändras", säger Jimmie Åkesson i ett mejl till Expressen.

Samtidigt varnar Björn Söder för konsekvenserna – efter att ha läst partiledarens kommentar:

"Vitala saker riskerar att falla mellan stolarna", skriver han.

Expressen har de senaste dagarna i flera artiklar skrivit om en pågående maktstrid inom Sverigedemokraterna.

Flera år gammal konflikt

Uppgifter om att Mattias Karlsson skulle vara beredd att utmana Jimmie Åkesson förnekas bestämt från partiledarvikarien och hans medarbetare.

– Det ligger ingen sanning i det påståendet. De står i själva verket närmare varandra i dag än tidigare. Jimmie Åkesson litar fullt ut på Mattias Karlsson, och tvärtom, säger en uppgiftslämnare.

Samtidigt talar allt för att Karlsson är den som tar över som ny partiledare om Jimmie Åkesson inte återvänder efter sin sjukskrivning.

– Ett scenario som det pratas om nu är att Jimmie Åkesson kanske kommer tillbaka, men bara för att meddela sin avgång som partiledare.

Då ska hans efterträdare väljas på landsdagarna i november i år.

Maktstriden i partiet står nu mellan den nuvarande partisekreteraren Björn Söder och övriga i den gamla kvartetten – en konflikt som pågått i flera år. Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof anses alla vara i konflikt med Söder i dag.

Men det finns flera falanger inom Sverigedemokraterna som betraktar Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson som fiender och som kan ställa till det för partiledningen framöver.

Avsattes mot sin vilja

Största orosmolnet anses konflikten med ungdomsförbundet vara. Ordföranden Gustav Kasselstrand har flera gånger utmanat partiledningen öppet. Enligt Expressens uppgiftslämnare är han även framöver beredd att ta strid mot Åkesson och Karlsson.

I rollen som partisekreterare har Björn Söder under tio år hanterat allt från administration och ekonomi till interna konflikter och många uteslutningsärenden. Inom partiet finns nu farhågan att han framöver ska offentliggöra sådant som andra vill hålla hemligt.

Samtidigt är den tidigare partiledaren Mikael Jansson kvar i partiet - i dag som riksdagsledamot. Han avsattes mot sin vilja på partiets riksårsmöte för tio år sedan och anses i dag vara mer lojal med Björn Söder än med Mattias Karlsson.

Så sent som förra veckan umgicks Söder och Jansson under tre dagar på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Ingen annan representant från Sverigedemokraterna var då närvarande.

Till kritikerna hör också riksdagsledamöterna David Lång och Mattias Bäckström Johansson.

Men trots att Mattias Karlssons fiender blir allt fler är deras inflytande och makt begränsad i partiet, och någon kandidat som skulle kunna utmana om partiledarposten finns inte i dag.

Har ändrat sig

Björn Söder har tidigare gjort klart att han vill avgå som partisekreterare, men den senaste tiden har han ändrat sig. Bland annat med motiveringen att Mattias Karlssons ledarstil "skrämmer honom" och att Richard Jomshof "inte är mogen att ta över", enligt Expressens källor.

Söder vill nu behålla uppdraget tills Jimmie Åkesson kommer tillbaka.

Så sent som i december skrev Söder i en krönika, som blev censurerad i partitidningen SD-kuriren, att det vore "oansvarigt mot partiet att i detta läge lämna mitt uppdrag".

Rasande över uttalandet

Uttalandet gjorde Mattias Karlsson och den blivande partisekreteraren Richard Jomshof rasande - och formuleringen stoppades.

Vid ett möte hemma hos Jimmie Åkesson i Sölvesborg dagarna före jul diskuterades partisekreterarfrågan. Enligt vissa källor ville Åkesson då inte sätta ned foten, men detta förnekas av partiledaren själv i ett mejl till Expressen:

"Det sista jag diskuterade med Mattias Karlsson och Richard Jomshof före min sjukskrivning var just vikten av att processen med byte av partisekreterare inte stannar upp på grund av min frånvaro. Jag har hela tiden varit tydlig med att det är viktigt att partiet fortsätter att utvecklas och att man inte tar min frånvaro som intäkt för att skjuta upp viktiga beslut. Min ambition har hela tiden varit att partisekreterarrollen ska förändras så att den får en viktigare kommunikativ funktion så väl internt som externt och att organisatoriska frågor i större utsträckning ska hanteras på tjänstemannanivå."

Fullt förtroende för Karlsson

Jimmie Åkesson skriver också att han har "fullt förtroende" för partiets gruppledare Mattias Karlsson:

"Jag och Mattias Karlsson har arbetat nära varandra i över femton år och att det skulle finnas någon rivalitet oss emellan är helt taget ur luften."

Även Björn Söder kommenterar nu händelserna den senaste tiden. I ett mejl till Expressen skriver han:

"Min ambition har sedan ett år tillbaka varit att lämna uppdraget som partisekreterare. Anledningen till att det dröjt är på grund av att vår omorganisation tog längre tid än planerat, att vår partiledare är sjukskriven och att vi ännu inte löst alla uppgifter inför bytet, vilket riskerar att vitala saker kommer att falla mellan stolarna."

Och han fortsätter:

"Jag har uppmärksammat detta och vilka konsekvenser det kommer att kunna få för vår organisation. Nu är det partistyrelsen som fattar beslut om huruvida man vill ha in ett ordentligt berett underlag till beslut eller fatta beslut omgående. Givetvis respekterar jag beslutet oavsett vad det blir."

 

Expressens senaste SD-avslöjanden:

18 januari. Expressen avslöjar att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har censurerats i den egna tidningen, maktkampen i partiet och publicerar ett dokument från partiets verkställande utskott som avslöjar ett lönebråk i partitoppen.

 

19 januari. Expressen kan avslöja att Björn Söder kan petas redan inom en vecka, trots att han själv säger att han vill stanna.

 

19 januari. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bryter tystnaden efter sin sjukskrivning i ett mejl till Expressen. Han väljer sida i konflikten och ger stöd till Söders utmanare om partisekreterarposten, Richard Jomshof.