Hamnarbetarförbundet varslar om att gå i strejk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Halmstad är en av orterna som kan drabbas av strejken.
Foto: KLAS SJÖBERG

Hamnarbetarförbundet kommer att lägga ett strejkvarsel på måndagen. Det skriver ordföranden Eskil Rönér på DN Debatt.

Orsaken är att man vill få till ett eget avtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar i stället för att ingå i Transports avtal.

Eskil Rönér skriver att man nu tvingas ”ut i en strid som riskerar att bli utdragen, infekterad och kostsam för alla berörda”.

Bakrunden till konflikten mellan Hamnarbetarförbundet, med 1 300 medlemmar, och Sveriges hamnar är flera decennier gammal. 1972 bröt sig Hamnarbetarförbundet ur Transport och blev därmed utan kollektivavtal. Sedan 1980 har man dock följt en praxis där Hamnarbetarförbundet deltog i förhandlingar och utsåg egna skyddsombud men avtalen tecknades av Transport, skriver DN.

Svenska Hamnar tog dock beslut om en ny praxis i april. Det innebär att fackförbund utan avtal inte längre får ha skyddsombud och har utlöst förhandlingarna. Hamnarbetarförbundet kräver ett eget kollektivavtal, medan Svenska Hamnar vill att de ansluter sig till Transports avtal, skriver DN. I så fall anser Hamnarbetarförbundet att de inte skulle kunna påverka innehållet.

Kan strejka 23 januari

Därför kommer Hamnarbetarförbundet att varsla om strejk under måndagen, skriver Eskil Rönér på DN Debatt. Om den blir av kommer arbetet att stoppas i Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad den 23 januari.

”Sveriges Hamnars policy innebär att över hundra valda skyddsombud runtom i landet har fråntagits sina mandat för att de tillhör 'fel' fackförbund. När det sker en olycka i hamnarna blir det ofta dramatiskt. Så när skyddsronder och riskanalyser slarvas bort eller genomförs i hemlighet av någon som inte känner till den aktuella verksamheten, är det våra medlemmar och kollegor som betalar priset”, skriver Eskil Rönér i debattartikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.