Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarskjöldfallet granskas på nytt – av en ubåtsutredare

Dag Hammarskjöld satt som generalsekreterare i FN från 1953 fram till sin död 1961. Han fick Nobels fredspris postumt.
Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX SWEDEN
Planet störtade i nuvarande Zambia. Den internationella haverikommissionen som tillsattes konstaterade dock att det rörde sig om en olycka och inte en nedskjutning. Men de uppgifter ifrågasätts.
Foto: UPI / SCANPIX SWEDEN

Nya uppgifter om Dag Hammarskjölds död ska granskas, begär UD enligt Dagens Nyheter.

Regeringen har gett uppdraget till mångårige UD-tjänstemannen Mathias Mossberg som tidigare bland annat varit ordförande i en ubåtsutredning.

Det är uppgifterna om att en belgisk stridspilot av misstag orsakade flygkraschen 1961 där svenske FN-chefen Dag Hammarskjöld dödades, som är bakgrund till den nya granskningen.

Olika dokument från UD visar att man redan på 1970-talet kände till uppgifterna. Även dåvarande statsministern Olof Palme ska ha fått tillgång till informationen, skriver DN.

"Det här verkar angeläget"

Kabinettssekreterare Annika Söder säger till tidningen att det är angeläget att man går till botten med hur UD hanterat ärendet under årens lopp.

– Det här verkar vara angeläget att gå vidare med, både för att få reda på vad som hände på 70-talet och på 90-talet och för att få reda på vad som hände vid kraschen på 60-talet, säger Söder till DN.

En del uppgifter som rör Dag Hammarskjölds död 1961 är fortfarande hemligstämplade.


Dag Hammarskjöld med president Mosie Tshombe i dåvarande Katanga ett år innan hans plan sköts ned.
Foto: OKÄND / PB

Nu har regeringen utsett Mathias Mossberg till utredare av uppgifterna kring Hammarskjölds död. Han ska gå igenom gamla utredningar och arkiv i såväl Sverige som Sydafrika, Frankrike, Storbritannien och USA.

Mossberg ledde ubåtsutredningen 2001, och har även skrivit boken "I mörka vatten" där han drev tesen om att svenska folket hölls ovetande om vilka som låg bakom ubåtskränkningarna. Han hävdade att hotet kom från väst och inte öst, så många andra närmast förutsatte.

Sköt varningsskott mot FN-planet

FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld och ytterligare 15 personer omkom när deras DC 6:a sköts ner över dåvarande Nordrhodesia, nuvarande Zambia.

Den internationella haverikommissionen, som tillsattes konstaterade att det rörde sig om en olycka och inte en nedskjutning. Men dessa uppgifter ifrågasätts nu.

I efterhand ska en belgisk stridspilot ha erkänt att han skjutit varningsskott mot FN-planet som träffade så illa att det störtade.

Uppgifter presenterades för fransk polis redan 1969, och ska alltså ha varit kända på UD på 70-talet, men lämnades utan åtgärd.

En FN-rapport som presenteras förra året fastslog att det är troligt att planet kraschade på en yttre attack. Närmare sanningen än så kom man dock inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.