Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamilton: Vi kan lära av kvällstidnings-tv

Eva Hamilton lämnar SVT efter åtta år. Foto: Eva Tedesjö / Dn / TT

SVT:s avgående vd Eva Hamilton gästade Ekots lördagsintervju i P1.

Fokus i intervjun låg på sjunkande tittarsiffrorna för tablå-tv och konkurrensen från nya aktörer.

Vad Eva Hamilton ska göra härnäst är ännu oklart.

– Jag tycker inte att en vd ska sitta längre än åtta år, det är dags för nästa energiska människa att ta plats, säger SVT:s avgående vd Eva Hamilton som i dag var gäst i Ekots lördagsintervju.

Det SVT som hon lämnar efter sig brottas med sjunkande tittarsiffror för tablå-tv. De senaste månaderna har ett tapp på mellan fem och tio procent uppmätts. Men det oroar inte Eva Hamilton nämnvärt.

– Vi har förutsett detta och har försökt bädda genom en stark satsning på play och online nyheter, säger hon.

Men siffror från Mediemätningar i Skandinavien att intresset för SVT Play har minskat med 34 procent för perioden januari till april i år jämfört med samma period förra året.

– De siffrorna kan diskuteras. Vi var ensamma när vi startade SVT Play. I dag finns det många play-tjänster. Så att det bör minska, men det har alltså inte minskat vad gäller användning och använd tid, säger Eva Hamilton.

Kraftig satsning på regional bevakning

SVT möter även konkurrens från aktörer som Youtube, Netflix och kvällstidningarnas tv-satsningar.

– Kvällstidnings-tv når inga stora publiker, men de har direktkontakt med sin publik och kan mobilisera snabbt, där har vi någonting att lära av, säger Eva Hamilton.

SVT har även fått en del kritik för nedskärningar på lokalredaktionen i Luleå.

– Vi drar ner på ett par tekniska tjänster. Samtidigt har vi en kraftig satsning på regional bevakning och bygger ut i bland annat Stockholm, Uppsala, Södertälje, västra Skåne och Göteborgsregionen, säger Eva Hamilton.

Framtiden oviss

Vad hon ska göra härnäst är ännu oklart.

– Jag får den frågan cirka 20 gånger per dag, och svaret är att jag inte vet. Om jag ska ta ett exekutivt uppdrag igen så måste det vara väldigt roligt, säger Eva Hamilton.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.