Rök ihop. Carl Hamilton hamnade i gräl med programledarna för "Halal-tv": Cherin Awad, Dalia Azzam Kassem och Khadiga El khabiry. Anledningen de ville inte ta i hand. Foto: SVT
Rök ihop. Carl Hamilton hamnade i gräl med programledarna för "Halal-tv": Cherin Awad, Dalia Azzam Kassem och Khadiga El khabiry. Anledningen – de ville inte ta i hand.  Foto: SVT

Hamilton i storbråk med SVT:s muslimska programledare

Publicerad
Uppdaterad
Den kända ekonomen och krönikören Carl Hamilton, 52, skulle medverka i SVT:s "Halal-tv".
Men redan innan intervjun hunnit börja skäller han ut programledare när de inte vill skaka hans hand.
Personer som inte klarar av att skaka hand bör "bo en jordhåla", enligt Hamilton.
– Jag tappade humöret, säger Hamilton till SVT.
– Det var så grova kommentarer, säger programledaren Khadiga Elkhabiry.
Hamiltons utbrott sker i samband med SVT:s nya samhällsserie ”Halal-tv”, som leds av tre uttalat religiösa muslimska kvinnor.

"Åk hem om det inte passar"

Ekonomen och Aftonbladet-krönikören ska till kvällens program intervjuas om klassklyftor av de tre SVT-medarbetarna, men innan några frågor ens hunnit ställas utbryter gräl.
Dalia Azzam Kassem, 22, hälsar genom att ta Hamilton i hand, men Cherin Awad, 23, och Khadiga Elkhabiry, 25, gör i stället en hälsning där de för sin hand till bröstet.
– Det är så som vi tycker att man ska hälsa, enligt religionen, säger Khadiga Elkhabiry till Expressen.
– Då tar han tag i min hand och säger: ”Du får faktiskt ta mig i handen! Passar det inte får ni åka hem till Iran!”

Syns inte i tv

Detta syns inte i tv, men på en ljudupptagning hör man det fortsatta grälet. Där säger Hamilton bland annat: ”Det handlar om hur vi svenskar vill leva. Det är så vi umgås: vi skakar hand. Problemet är att ni kommer hit och inte vill skaka hand, då är det faktiskt ni som är problemet.”
– Han säger åk hem till Iran, men vi kommer inte ens från Iran, säger Dalia Azzam Kassem.
Alla tre kvinnorna är födda i Sverige, de har släkt i Egypten, Libanon, Nordafrika och Syrien.
– Jag såg honom som en respekterad person. Hela bilden av honom raserades. Jag förstår inte vad han menar, säger Dalia Azzam Kassem.

Blev provocerad

Eftersom grälet är inspelat utan att Hamilton vet att micken är på, har SVT låtit honom i efterhand få en replik. Där säger han:
– Jag blev irriterad och kände mig provocerad. Jag upplevde en outtalad anklagelse om rasism för att jag ville skaka hand.
Kvinnorna blev förvånade över Hamiltons ”vi och dom”-attityd:
– Det är inte roligt att bli betraktad så. Vi är alla svenskar, jag känner mig svensk, säger Khadiga Elkhabiry.
Gunnar Hofverberg är projektledare på SVT:
– Vi var helt chockade. Det var väldigt oväntat, vi skulle bara göra en vanlig intervju.

Fotnot: Expressen har sökt Carl Hamilton.
"Halal-tv" sänds i SVT2, i kväll 20.30.
Hela ljudfilen med grälet finns att lyssna på på SVT:s hemsida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag