Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamasbesök i Malmö stoppat

Det blir inget besök av palestinska Hamas i Malmö. Hamas gruppledare Salah Mohammed al-Bardawil får inget visum till Schengenområdet.
- Vi har inget nationellt intresse av att bjuda in dem och kommer därför att följa linjen där Hamasledaren inte kommer att få visum till Schengenländerna, säger statsminister Göran Persson till TT.
- Det hela är mycket olyckligt. Efter det franska avslaget kan al-Bardawil inte alls komma till Sverige, säger Jamal Khabisa vid Palestinska föreningen i Malmö, till Sydsvenskan. Arrangörerna avlyser nu alla planer på mötet med al-Bardawil den 16 maj. Jan Bonnevier, talesman för arrangörerna, säger till tidningen att man i stället hoppas på ett senare datum.

Högljudd kritik

al-Bardawil har också bjudits in av miljöpartisten Ywonne Ruwaida och socialdemokraten Mariam Osman Sherifay att besöka riksdagshuset i Stockholm den 17 eller 18 maj, men även det besöket verkar bli inställt. Hamasledaren har visserligen en möjlighet att söka en nationell visering till Sverige. Men för att den ska beviljas måste regeringen se Hamasbesöket som en nationell angelägenhet. Det intresset finns inte, enligt statsministern. - Vi har inget nationellt intresse av att bjuda in dem och kommer därför att följa linjen där Hamasledaren inte kommer att få visum till Schengenländerna, sade statsminister Göran Persson till TT i samband med det finsk-svenska toppmötet i Jyväskylä. Flera borgerliga partier har högljutt kritiserat Hamasbesöket. Enligt kristdemokraternas ledare Göran Hägglund skulle ett riksdagsbesök vara stötande, ett tecken på att Sverige stödjer en terrororganisation.

Dialog viktig

Men från vänsterpartiet menar man att det är mycket beklagligt om besöket inte blir av. - Om vi ska kunna påverka Hamas i någon som helst riktning bör vi också kunna hålla en dialog. Vi håller dialog med ledarna i Kina, och med många diktaturstater där vi har en oerhörd kritik. Och jag tycker det är oerhört viktigt i den känsliga situation som är nu att man också för en dialog med Hamas, säger Alice Åström, vänsterpartiets vice ordförande och representant i utrikesutskottet till TT. Hamasledaren väntas nu förvandla sin rundresa i Europa till ett enda besök, i Oslo den 15 maj. Norska myndigheter har lovat en visering till Norge. Annette Fröstberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.