Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halverade covidfall i jul – det ligger bakom raset

Fortsatt högt tryck på sjukvården
Överläkaren Johan Styrud.
Foto: Privat / PRIVAT
Antalet omikron-fall fortsätter öka i Sverige.
Foto: Shutterstock

Smittspridningen ökar i Sverige.

Samtidigt är antalet fall betydligt färre än i fjol – färre än hälften har testat positivt i december jämfört med förra året.

Johan Styrud menar dock att trycket på vården fortsatt är högt.

– I år har vi, till skillnad från förra året, det vanliga inflödet av hjärtinfarkter, frakturer och även ett stort bortfall bland personalen pågrund av influensan, säger han.

Ytterligare en pandemijul är bakom oss och trots lindrigare restriktioner pekar alla siffror nedåt – jämfört med förra året. 

Under perioden 1-22 december 2020 rapporterades 112 877 positiva fall. Siffran för samma period i år är 56 033. Det visar Expressens sammanställning av Folkhälsomyndighetens siffror. 

– Ja förra julen var hemsk, med mitten på andra vågen. Det går nästan inte att jämföra. Det är en enorm skillnad, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande i Stockholms läkarförening. 

Graf över antalet positiva fall, sjukvårdsinläggningar och iva-patienter i december 2020 och i december 2021.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Flera orsaker till förändringen

Den främsta orsaken till de betydligt bättre siffrorna i år är enligt Styrud vaccinen. Han får medhåll av vaccinforskaren Matti Sällberg. 

– Inget konstigt. Julen 2020 var ingen vaccinerad, nu är över 80 procent vaccinerade. Detta bromsar självklart spridning och hur sjuka vi blir, säger Matti Sällberg. 

”Julen 2020 var ingen vaccinerad, nu är över 80 procent vaccinerade”, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.
Foto: SVEN LINDWALL

För exakt ett år sedan, 26 december 2020, kom vaccinet till Sverige. Men det skulle dröja till i början av våren innan vaccinationstakten kom i gång. 

I takt med att fler vaccinerat sig och också blivit friska från covid har sjukhusinläggningarna och iva-inläggningarna rasat. 

– Av iva-fall är 70 procent ovaccinerade, vilket även det visar att vaccination skyddar oss och sjukvården. Trots att ovaccinerade utgör mindre än 20 procent av befolkningen så utgör de 50 procent av alla nya fall. 

Men orsaken till raset i år förklaras enligt Styrud inte bara av vaccinen. Även andra länder som nu brottas med hög smittspridning har höga vaccinationstal. Johan Styrud menar att Sveriges siffror beror på att det varit två kraftiga vågor här– till skillnad från Danmark, Norge och Storbritannien. 

– Det finns ett stort stort mörkertal från förra året, i och med att vi inte testade så mycket. Många fler än vad vi vet om hade infektionen. Det är därför det är så stor skillnad mellan Sverige och Norge, Danmark och Storbritannien och trycket på vår sjukvård nu är mycket lägre än hos våra grannländer, säger Johan Styrud. 

Allt färre behöver intensivvård

I början av december 2020 låg inskrivningarna på strax över 1800 fall och gick sedan stadigt upp till strax under 2400 den 22 december. I år började december med 288 personer på sjukhus för covid-19. 22 dagar senare var siffran 471 stycken. 

Den 22 december 2020 behövde 309 personer intensivvård för covid-19. Den 22 december i år var det 91 stycken. 

 – Vi har lärt oss enormt mycket om covid under de här snart två åren, så allt färre behöver intensivvård, säger Johan Styrud och tillägger att trycket på vården är fortsatt högt. 

– I år har vi, till skillnad från förra året, det vanliga inflödet av hjärtinfarkter, frakturer och även ett stort bortfall bland personalen på grund av influensan. Så trycket på vården är fortsatt högt och det är viktigt att antalet covid-fall hålls stången.  

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om läget på arbetsmarknaden

Arbetslösheten på samma nivå som innan pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.