Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Halv miljon människor såg Prideparaden: ”Fantastiskt”

Till tonerna av bland annat Abba, Cher och Lady Gaga dansade omkring 45 000 paraddeltagare fram genom Stockholms gator.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
EuroPride Parade i Stockholm är Skandinaviens största prideparad och festivalens största evenemang.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Britta Davidsohn, ordförande för Stockholm Pride, berättar att människor från hela världen har rest till Stockholm för att delta i paraden. Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under lördagseftermiddagen anordnades Prideparaden i Stockholm.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under lördagseftermiddagen anordnades Prideparaden i Stockholm – och lockade omkring 45 000 deltagare och en halv miljon åskådare. 

Människor från hela världen hade rest till Sverige för att delta i festligheterna. 

– Det känns fantastiskt att bjuda hit dem och visa vilken öppen stad vi ändå har, säger Britta Davidsohn. 

Glittrande kostymer, viftande flaggor och ballonger i regnbågens alla flaggor. Till tonerna av bland annat Abba, Cher och Lady Gaga dansade omkring 45 000 paraddeltagare fram genom Stockholms gator på lördagseftermiddagen. 

Runt 200 ekipage deltog även i paraden – däribland BUP Stockholm, Stockholms universitet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Europride Parade i Stockholm är Skandinaviens största prideparad och festivalens största evenemang. Varje år samlas närmare en halv miljon människor för att se paraden som är en avslutande höjdpunkt på en vecka fylld av föreläsningar, workshops, debatter, konstutställningar, och musik- och teaterframträdanden.

Paret Jonas Gardell och Mark Levengood är några av tusentals människor som deltog i paraden. 

– Man blir väldigt lovebombad när man går här, man fyller på batterierna för resten av året, säger Mark Levengood. 

Över paraden flög även en banderoll med ett speciellt budskap – signerat författaren Jonas Gardell.

 – "Villkorslös kärlek". Är det inte något vi alla drömmer och längtar efter?

Jonas Gardells banderoll flög över lördagens prideparad. Foto: Privat

Deltagare från hela världen

Britta Davidsohn, ordförande för Stockholm Pride, berättar att människor från hela världen har rest till Stockholm för att delta i paraden. 

– Det har varit en fantastisk stämning, jättebra stöd ute på stan. Vi har bjudit hit människor från andra länder där man i vissa fall inte ens kan genomföra en Pridefestival, och det känns fantastiskt att bjuda hit dem och visa vilken öppen stad vi ändå har, säger hon. 

Komikern Özz Nûjen sågs dansa fram genom tåget tillsammans med föreningen Kurdiska HBTQ-vänner. 

– Alla är välkomna, alla är med. Nu kör vi!

Löfven: "Känns väldigt bra"

Alla partiledare – förutom Ebba Busch Thor, som höll ett sommartal på Hönö i Göteborgs skärgård, och Jimmie Åkesson, som enligt arrangörerna inte är välkommen att delta i paraden, gick i lördagens Prideparad. 

– Det känns väldigt bra att gå i tåget, det är en sådan glädje. Titta här runtomkring på alla som är glada, säger statsministern Stefan Löfven. 

Varje år samlas närmare en halv miljon människor för att se paraden.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.