Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halv miljard mindre om året för försvaret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Henrik Klingberg/Försvarets Bildbyrå

Försvaret ska spara pengar.

Regeringen vill att försvarsmakten drar ned på framtida personalkostnader med en halv miljard kronor om året, rapporterar SR Ekot och SVT Rapport.

Det ska ske genom omkring 500 färre yrkesofficerare och reservofficerare, samt 300 färre civilanställda, uppger försvarsminister Karin Enström (M) för Rapport.

För två veckor sedan lämnade försvarsmakten in ett svar till regeringen där man bad om fyra miljarder kronor mer per år för att klara de uppgifter som politikerna kräver. I sitt underlag föreslog försvaret en del besparingar, men nu kommer regeringen med helt andra förslag än de som försvarsmakten la fram. Enligt uppgift till Ekot  säger regeringen i ett kommande beslut, där detaljerna fortfarande kan ändras, att antalet officerare och civilanställda ska skäras ner.

– Försvarsmakten ska fullfölja det vi har beslutat i riksdagen, nämligen att öka andelen tidvis tjänstgörande soldater och reservofficerare och minska andelen heltidsanställda officerare och civila, säger Karin Enström till Rapport.

"Får titta på det"

På frågan om det kan bli uppsägningar svarar hon så här:

– Nu får försvarsvakten titta på det här, men eftersom det handlar om planerade volymer ser jag framför mig pensionsavgångar och naturliga avgångar och ett minskat intag av de här personalkategorierna.

Regeringen pekar på att Försvarsmakten i de senaste årens budgetunderlag glidit i sin bedömning av framtidens personalbehov och att bedömningen ökat med 2 000 personer sedan riksdagen beslutat om det nya försvaret.

Färre soldater

Karin Enström är inte säker på om uppsägningar behövs, eftersom besparingar kan komma att klaras av genom pensionsavgångar och färre nyanställningar.

Enligt Ekot kommer bland annat färre soldater, sjömän och gruppbefäl vara anställda på heltid än vad Försvarsmakten har tänkt. Besparingen ska öka stegvis för att nå en halv miljard kronor till 2019. Det motsvarar ungefär kostnaden för 800-900 anställda inom försvaret.

Ett regeringsbeslut om besparingarna kan komma redan på torsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.