Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hälsopillret Vitaepro
kan göra dig sjuk

Niclas Wahlgren är en av de kända svenskar som förekommer reklamen för det i det kritiserade preparatet Vitaepro. "Det funkar för mig", sjunger han i reklamen, trots att han erkänner att han inte ens tar pillret.

Tusentals svenskar äter varje dag kosttillskottet Vitaepro för att bli friska och pigga.

Men nu kan Expressen avslöja allvarliga misstänkta biverkningar och läkare dömer ut de dyra pillren som onödiga och riskabla.

– Jag fick snuskigt bra betalt, säger artisten Niclas Wahlgren om sin tv-reklam för Vitaepro.

I reklamen berättar skidåkaren Stig Strand, simmerskan Louise Karlsson om alla fördelar med kosttillskottet Vitaepro och artisten Niclas Wahlgren slår volter och sjunger det funkar för mig.

I Danmark, Finland och i Norge gör andra kändisar motsvarande reklam.

Företaget bakom kosttillskottet, Vitaelab, påstår att preparatet ska vara bra för hjärtat, immunsystemet och för kroppens celler. Men främst marknadsför sig Vitaepro som ett preparat som ska vara bra för muskler och leder.

Men de norska affärsmännen bakom Vitaepro - Andres Flaaten och Kenneth Bern - är nu via sitt bolag Vitaelab AB stämda av Konsumentverket för vilseledande reklam. Även Livsmedelsverket är mycket kritiskt till företagets marknadsföringsmetoder - och läkare rasar mot alla de löften som bolaget ger.

Tvingades söka vård akut

Vitaepro påstås, enligt reklamen, innehålla "trygga och rena ingredienser". Expressen kan i dag avslöja att Livsmedelsverket har fått in åtta rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar av preparatet senaste åren.

Hälsopillret Vitaepro kan göra dig sjuk

Det handlar om allt från svår leverpåverkan till allvarliga allergiska reaktioner. I majoriteten av fallen har sjukvården slagit larm efter att patienter blivit sjuka då de tagit preparatet.

Starkt kritisk

Många drabbade är kvinnor som använt Vitaepro i hopp om att slippa smärta i muskler och leder. Två fall gäller allvarliga allergiska reaktioner som utslag på stora delar av kroppen och svullnader i ansiktet. En av de drabbade var tvungen att söka akutvård. Men de båda behövde läkarhjälp och akutmedicin mot den allergiska reaktionen.

Leif Dahlberg är professor i ortopedi vid Lunds universitet. Han räknas som en av de främsta forskarna i Sverige inom smärta i leder och muskler och är mycket kritisk till Vitaepro.

– Vitaminer är absolut inte ofarliga kosttillskott. Snarare kan det vara väldigt, väldigt farligt, särskilt att äta överskott, säger han.

Leif Dahlberg poängterar att forskning visar att många som äter den här typen av kosttillskott tvingas söka sjukhus akut för olika besvär. Men företaget uppmanar att man ska ta dubbel dos för bättre effekt.

– Då kanske man tror att man blir fyra gånger så bra om man tar fyrdubbel dos. Jag ser en uppenbar risk för överdoser, säger Leif Dahlberg.

Företaget har inte gjort en enda vetenskaplig studie som bevisar att medlet har de goda effekter som de påstår.

– Det är allvarligt att man går ut med den här typen av reklam på sin hemsida, med löften som mellan raderna säger att man ska bli piggare, smidigare och starkare om man äter det här och inte kan visa på någon studie. Det är oförsvarligt, tycker jag.


LÄS ÄVEN: Anna fick biverkningar av Vitaepro

"Det vore gudomligt"

Leif Dahlberg har granskat den information företaget ger om ingredienserna.

– Jag känner inte till att det finns någon vederhäftig studie som säger att det här är bra för lederna. Ur ett vetenskapligt perspektiv, med det man påstår, så är det en bluff.

– Om jag såg att det fanns vetenskapliga belägg skulle jag rekommendera alla mina patienter att äta det här. Det vore gudomligt, närmast.

Leif Dahlberg anser att företaget spelar på människors hälsooro, för att få dem att tro att de har näringsbrister och att de behöver Vitaepro.

– Det är försåtligt och oansvarigt att spela på den strängen. Bara en bråkdel av de som tar preparatet behöver det. Det är väldigt få i vårt land som har en kost som gör att de inte får i sig det här.

Leif Dahlberg
Foto: Michaela Hasanovic

– Jag tycker det är alarmerande, omoraliskt och oetiskt. Det är girighet helt enkelt, att förse sig på sköra människors bekostnad.

Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket och ansvarig för kosttillskott, kallar marknadsföringen för vilseledande och framhåller att företaget använder flera otillåtna påståenden om produkten.

– Sen arbetar man med kändisar som inte har någon vetenskaplig kompetens och vilseleder kunder och konsumenter.

Målet har pågått tre år

Ida Nyström är processråd och leder målet mot Vitaelab för Konsumentverkets räkning.

– Vi tycker marknadsföringen är vilseledande. Kundberättelserna ger intrycket av att Vitaepro ger bättre hälsoeffekter än vad företaget kan bevisa. Och få svenskar har brist på de ämnen som preparatet innehåller, säger Ida Nyström.

Myndigheten tycker att reklamen riktar sig till en särskilt skyddsvärd målgrupp, personer över 45 år med olika hälsobesvär. Det stora målet, som pågått i tre år, omfattar dock inte den nya reklamen med Niclas Wahlgren.

– Den ger ju en ny dimension, att Vitaepro skulle påverka den sexuella dragningskraften. Vi kanske granskar reklamen med Niclas Wahlgren senare.

– Men vi har tittat på tidigare kändismedverkan, som Stig Strand. Även där finns tveksamma formuleringar. Man får intrycket att man måste äta Vitaepro för att få i sig tillräckligt med vitaminer.

Experternas råd om Vitaepro och andra kosttillskott

Zofia Kurowska statsinspektör på Livsmedelsverket med ansvar för kosttillskott och Leif Dahlberg, ortopediprofessor vid Lunds universitet, ger sina bästa råd.
* Låt bli! De allra flesta svenskar behöver inte ta några kosttillskott alls utan får i sig det de behöver genom en normal allsidig kost. Undantag är barn under två år, kvinnor som planerar en graviditet, äldre, veganer och gluten- och laktosintoleranta. Fråga din läkare om du är osäker.
* Överdosera inte. Följ rekommenderad dagsdos. Kosttillskott i höga doser kan vara farligt. Höga doser ska endast tas som en del av medicinsk behandling och i samråd med läkare.
* Känner du dig onormalt trött eller har långvarig smärta kontakta vården. Det samma gäller om du misstänker att du har brist på något näringsämne. Där kan du få diagnos, och man kan ex ta tester för att kontrollera din näringsstatus.
* Undvik att blanda många olika tillskott med olika substanser i. Då är risken hög för att du förlorar kontroll över vad du får i dig och att du överdoserar.
* Se upp om du är äldre, sjuk eller tar andra mediciner. De biverkningsfall som kommit in om Vitaepro handlar i de flesta fall om äldre med sjukdomar, som reumatism, och som också tar andra läkemedel.
* Berätta för din läkare om du tar tillskott och vilka i så fall. Många tillskott kan krocka med läkemedel.
* Var extra försiktig om du är lite till åren. Lever- och njurfunktion försämras med åldern, och många kosttillskott innebär en extra belastning på lever och njurar. Det gäller även Vitaepro där försämrad leverfunktion är inrapporterad biverkan.
* Misstänker du att du fått biverkningar av ett tillskott, sluta ta det och kontakta läkare. Anmäl också biverkan till Livsmedelsverket.

"Mår bra av att äta Vitaepro"

Vitaelab har anlitat advokater för miljontals kronor i kampen mot Konsumentverket. Men företaget fortsätter samtidigt sitt segertåg i de nordiska länderna och i dag har de enligt hemsidan över 100 000 kunder.

Företagets strategi är att använda folkkära kändisar för att sälja sin produkt. Så här säger skidåkaren Stig Strand när Expressen frågar om honom om Vitaepro:

– Jag tycker själv att jag mår bra av att äta Vitaepro. Jag känner mig allmänt frisk och pigg.

Har du hört talas om kritiken mot Vitaelab och deras marknadsföring?

– Ja.

Men du har inga problem att fortsätta att göra reklam?

– Nej, jag har inte det.

Hur mycket får du betalt?

– Det vill jag inte gå in på.

Niklas Wahlgren sjunger i en reklam för Vitaepro – "Jag fick snuskigt bra betalt", säger han

Niclas Wahlgren som sjunger i reklamvideon det funkar för mig säger att han inte ens äter Vitaepro

– Jag gjorde det ett tag, men inte nu.

Gav det någon effekt?

– Jag tänker inte gå in i någon diskussion om Vitaepro. Men alla saker om det funkar eller inte får du ta med Vitaepro.

Vad fick du betalt?

– Snuskigt bra, säger Wahlgren.

Hur mycket är det?

– Det är en sak mellan Vitaepro och mig.

Leif Dahlberg tycker det är pinsamt att Niclas Wahlgren inte tar Vitaepro:

– Det är genant både mot företaget och för Niclas Wahlgren att han inte ens äter Vitaepro.


LÄS ÄVEN Anna Bäsén: Det är inte de rika som Vitaepro profiterar på

Får Vitaepro gratis

Förutom kändisar använder sig Vitaelab också av vad de kallar sanningsvittnen som i reklamfilmer berättar om produktens alla fördelar.

Men även dessa personer får betalt - och får produkterna gratis kan Expressen avslöja.

Sanningsvittnet Benny Skarps förekommer både i den svenska och finska reklamen där hans röst är dubbad.

Tycker du att Vitaepro är bra?

– Bra... eh... ja... varför skulle det inte... håller du på att göra en kritisk analys? Jag kan inte säga att det är otroligt, men jag tycker väl att det verkar bra. Jag har ju förmånen att jag får Vitaepro.

Men bäst funkar Vitaepro för norrmännen Andres Flaaten och Kenneth Bern.

Vitaelab, med kontor i Uddevalla, har på tre år i Sverige gjort nästan hundra miljoner kronor i vinst. 2014 gjorde bolaget en vinst på 27,2 miljoner kronor efter finansnetto.

En stor del av vinsterna förs sedan, via koncernbidrag, över till det norska moderbolaget Sana Pharma Group AS.

Mångmiljonvinster

Försäljning sker i Sverige, Finland, Norge, Danmark och nu även i Tjeckien. Totalt omsätter Sana Pharma Group nästan en halv miljard kronor för 2014. Koncernen redovisar en vinst på drygt 30,8 miljoner kronor.

Men de verkliga vinsterna försöker ägarna dölja.

Ägaren Andres Flaatens Tesla står på uppfarten till lyxhuset

I det norska bolaget Vitaelab AS redovisar de en vinst på 27,6 miljoner norska kronor före skatt för 2014, men läser man bokslutet framkommer det att Vitaelab AS köpte in produkter från bolaget NutraQ för drygt 50 miljoner kronor.

Men även NutraQ ägs av Flaaten och Bern. Vid senaste bokslutet 2014 gjorde bolaget en vinst på 15,6 miljoner kronor. Men detta bolag ingår inte i koncernen.

"Inte fokuserade på pengar"

Ägarna låter även miljontals kronor av koncernvinsten gå till sina privata bolag och detta kostnadsförs som garantiprovisioner och framkommer först i en not på sista sidan i bokslutet.

För 2013 och 2014 uppgick garantiprovisionerna till mer än tolv miljoner kronor.

Bolagets vd Siv-Katrin Ramskjell beskriver dock ägarna som filantroper och som personer som bara vill att mänskligheten ska må bra.

– De är intresserade av att ta fram produkter som kan hjälpa människor att få en bättre vardag. De är inte fokuserade på pengar, säger Ramskjell.

Hon håller inte med om Konsumentverkets kritik av marknadsföringen.

– Alla påståenden som vi använder i vår marknadsföring är baserat på de påståenden som EU har bestämt att man får lov att använda.

Enligt Siv-Katrin Ramskjell är påståendena baserade på forskning som tidigare gjorts av vitaminer och andra ämnen som finns i Vitaepro.

– Det är ju naturliga ingredienser som finns i mat. Vitaepro är en god ersättning om du inte får i dig tillräckligt med grönsaker och sund mat.

Bryter intervjun

Hon säger också att Vitaelab bara står för kosttillskottets formel och sedan lägger ut tillverkningen och paketeringen på andra företag. Men hon vill inte berätta vilka företag det är.

Utsikten från Kenneth Berns våning i centrala Oslo
Foto: Robin Aron

– Vi är tvungna att ta ett försvarligt pris så vi kan fortsätta att utveckla nya produkter.

När Expressen påpekar att ägarna gör vinster i andra bolag som levererar vissa råvaror till Vitaelab bryter hon intervjun och samråder först med bolagets kommunikationschef Vibeke Hoff Norbye som finns med under hela intervjun.

Sen säger hon:

– Det var för 2014, i dag är detta bolag också ett koncernbolag.

Det innebär att vinsterna kommer att stiga med miljontals kronor för nästa år?

– Ja, det är riktigt.

Hon säger också att ägarna Andres Flaaten och Kenneth Bern inte vill låta sig intervjuas. Företaget har inte ens några bilder på ägarna.

– De har valt att inte framträda. Det är vi som representerar bolaget.

"Reklame nei takk"

När Expressen kontaktar Andres Flaaten i hans flera hundra kvadratmeter stora villa med utsikt över Oslofjorden står det en Tesla och en Audi Q7 parkerade på garageinfarten.

Huset omges av ett högt staket och grindarna öppnas inifrån huset. På brevlådan står det "reklame nei takk".

– Jag vill inte ställa upp på någon intervju, säger Andres Flaaten.

Men ni har blivit stämda av Konsumentverket samtidigt som ni tjänar miljontals kronor varje månad?

– Du får inga kommentarer av mig.

Inte från din kollega heller?

– Nej.

Kallar på Securitasvakt

Hans kollega Kenneth Bern bor i en exklusiv våning på Akers Brygge i centrala Oslo.

Våningen, som har en stor altan, ligger högst upp i huset har en vidunderlig utsikt över hamninloppet.

Kenneth Bern

Stora våningar i området kostar 30-50 miljoner kronor.

När Expressen ringer på dörren och frågar efter honom säger hans hustru att han inte är hemma och slår igen dörren.

Hon kontaktar sedan en Securitasvakt som artigt men bestämt avvisar Expressen från fastigheten.

Så här svarar Vitaelab om de biverkningar som Expressen skriver om:

"Vitaepro är ingen medicin och därför har Läkemedelsverket vidarebefordrat klagomålen till Livsmedelsverket.

Vi känner till de åtta biverkningsrapporterna och det gemensamma är att personerna ätit Vitaepro, men Läkemedelsverket har inte kunnat fastställa att en del av symtomen skulle ha orsakats av Vitaepro."

Vitaelab säger också att den person som fick leverskador åt annan medicin som är känt för att orsaka leverskador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.