Hälsoinspiratörer sprider Qanons konspirationsteorier

Qanon-anhängare vid ett Trump-event.
Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/ IBL
Qanon-anhängare har setts flera gånger vid olika Trump-event.
Foto: DARIO LOPEZ-MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska konspirationsteorin Qanon har fått fäste bland hälsoinspiratörer.

Under pandemiåret har flera profilers konton vuxit när de börjat sprida falska påståenden om coronaviruset, skriver Dagens Nyheter.

Ett flertal konspirationsteorier har sedan coronapandemin bröt ut spridits på sociala medier. Det handlar bland annat om att viruset skulle vara planterat av illvilliga makter som vill ta över världen.

Cécile Guerin, desinformationsforskare vid Institute for Strategic Dialogue i London, säger till Dagens Nyheter att fenomenet, kallat konspiritualitet, syns världen över.

Bland annat ska flera profiler inom yogarörelsen ha börjat närma sig allt djupare konspirationsteorier, som Qanon som är en högerextrem konspirationsteori som bygger på att USA:s före detta president Donald Trump i hemlighet skulle kämpa mot en världsomspännande kabal av satanistiska pedofiler.

– De flyttade från antivaxx-desinformation till konspirationsteorier som hävdar att pedofileliter använder covid-19 för att manipulera befolkningen och kidnappar barn, säger hon.

Liknande tendenser hos svenska profiler

Samma tendenser ska även synas hos flera influerare inom den svenska alternativrörelsen (yoga, meditation, hälsa och nyandlighet) som nu har sett sina följarskaror växa när de uttalar sig om pandemin.

Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säkerhetspolisen säger att man måste ta konspirationsteorier på allvar då det kan vara en inkörsport för extremism och grova våldsbrott.

– Om den här typen av uppfattningar får fotfäste så kan det gjuta mod i människor att också göra något. Då kan det dra åt ett håll där det kan bli en fråga om allas vår säkerhet, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.